Четвъртък, 16 Август 2018 10:14

115 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКО – ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Оценете
(1 глас)

Национален възпоменателен събор в Историческа местност Петрова нива

     На 18 август 2018 г.  в м. Петрова нива, община Малко Търново ще се проведе Национален възпоменателен събор по повод 115 - та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Събора се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев.

Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества -  Бургас.

     На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.  Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

     През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

      През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

ПРОГРАМА

18.08.2018 г (събота)

 

10.00 ч. – 17.00 ч.  Втори фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“

10.00 ч.                 Еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“

11.30 ч.           Урок по история в музей „Петрова нива“

14.00 ч. – 16.00 ч.  Научна конференция на тема: „115 години Илинденско - Преображенско въстание"

16.00 ч.                 Откриване на изложба с творбите от детския пленер „Цветовете на  Странджа“

16.30 ч.          Урок по история в музей „Петрова нива“

16.30 ч. Посрещане на участниците в тракийски туристически поход  „По стъпките на преображенци“ от Росеново ( Герге Бунар ) до  Петрова нива

17.00 ч.                  Представяне на книгите „Горовци – по стъпките на един обикновен род в Странджа“ и „ Петър Горов – спомени за въстанието“  - Университет по библиотекознание и информационни технологии

18.00 ч. Награждаване  на лауреатите от втория  фолклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов“

20.00 ч.Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“

20.30 ч.      Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала. Заря – проверка

21.00 ч.Празничен концерт  с участието на странджански  народни певци

 

Прочетена 927 пъти
Още в тази категория: « 14-и Фестивал на зелениката

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.