Вторник, 09 Юни 2015 10:29

„Зелен туризъм” откри бъдеще за село Бръшлян

Оценете
(1 глас)

Когато е ставало дума за началото на туризма в село Бръшлян, покойната Жечка Калоянова много пъти е казвала: „Сериозната работа за включване на Бръшлян в туризма започна със „Зеления туризъм”. 

Благодарение на екскурзиите по този проект бургазлии откриха пътя за Странджа и за Бръшлян. Децата на Бургас се срещнаха с природата и историята на Странджа, на региона и на България. Техните разкази за видяното са предизвикали интерес и на другите членове на семействата. Скоро, по същите маршрути, след големите автобуси с учениците последваха и много леки автомобили на семействата. Опитът, получен от проекта „Зелен туризъм”, се оказва много важен за бъдещата дейност на БАЕСТ. Приложената стратегия и тактика на БАЕСТ при осъществяване на проекта ще бъдат представени в следващи публикации. Настоящата публикация е насочена към промените, които предизвика проекта в село Бръшлян. 

Защото срещите в село Бръшлян промениха не само познанията на гостите. Тези екскурзии, в още по-голяма степен, промениха нагласите на домакините. Групите, които посетиха Бръшлян помогнаха на бръшлянци да открият като една реална възможност новото бъдеще за Бръшлян, свързано с туризма.

Преди да започнат тези посещения много от жителите на селото участваха в проучването на БАЕСТ „Възможности за развитие на екотуризъм в Странджа” и в дискусията „Възможности за създаване на нов поминък”.

 Виж:(ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЕКОТУРИЗЪМ В СТРАНДЖА)

При тези предварителни срещи има много приказки за туризма, но повечето ге приемат, че става дума за нещо в далечното бъдеще, което може и да не се случи. Ситуацията се променя съществено, когато в Бръшлян идва Васил Димитров и започва да разпределя ролите, които те трябва да изпълняват при посрещане на малките туристи в селото. Вече всеки трябва да поеме конкретна задача. Да бъде на определеното място, точно в определеното време. Според ролята да се яви с нахранено магаре и добре подготвена каручка, да бъде до подготвен тъкачен стан.Да дойде с топла питка, с приготвен чай и мед; да донесе тава със зелник. 

Галерията със снимки дава само приблизителна представа за програмата на първите туристи в селото.

Преди старта на проекта бръшлянци трябва да направят избор: каква позиция да заемат? Каква роля могат да поискат?. Някои все още се колебаят къде да се включат: в дружеството при инициаторите или в групата на неверниците, които се надсмиват, очаквайки провала на тези, които се опитват да променят света. Инициаторите печелят и пред село Бръшлян се откриват нови възможности за развитие. Пробивът на село Бръшлян става известен не само в област Бургас, но и в цяла България. От страната чрез отчети на много други проекти, осъществени по-късно, достига до Европа.

Каква е тайната на този успех? Тези, които са запознати знаят, че нищо не е дошло даром, а всичко се е получило с много труд. Много зелници направи кметицата Жечка Калоянова, за да привлече повече внимание към Бръшлян. Успехът се дължи на готовността на инициаторите да рискуват, тръгвайки към нов поминък и започвайки непознати дотогава дейности. Не трябва да се забравя, че бръшлянци получават голяма и разностранна помощ отвън. Без тази помощ, част от нея са екскурзиите по проект „Зелен туризъм”, сами не биха успели. Но тяхна е заслугата, че успяват да привлекат помощ отвън. 

Винаги е много трудно да се оценя личния принос, когато се отнася за една голяма промяна. Защото за успеха е важно кой какво е направил, доколко правилно го е направил и кога точно го е направил. В Бръшлян успяват да променят посоката от упадък към развитие, защото групата на инициаторите, около кметицата Жечка Калоянова и Инициативния комитет за подготовка и провеждане на тракийския събор получава подкрепата на повечето бръшлянци. След провеждане на тракийския събор Инициативният комитет започва да подготвя учредяване на Дружество за защита на природното и историческо наследство на село Бръшлян „Бръшлян”. За Председател на УС е избран Георги Пумпалов, а за Секретар Тома Калоянов. Дружеството поема голяма отговорност за бъдещето на селото. Ако трябва да се класират институциите с положителен принос за устойчиво развитие на Странджа, Дружество „Бръшлян” вероятно ще бъде на първо място. Успехът на Бръшлян през първия етап на „Зелен туризъм” се дължи на голямата работа извършена от инициаторите през 1996 и 1997 години. Работа за поставяне на паметниците; за възстановяване на параклисите на Св. Пантелеймон и на Св. Марина; за възстановаване на Килийното училище; за създаване на етнографската сбирка; за формиране на групата, представяща бръшлянски фолклор.

Бръшлянци успяват, защото се стараят да изпълнят точно указанията на Васил Димитров и на Иван Иванов, координатори на проект „Зелен туризъм” от БАЕСТ и на експертите от ДПП „Странджа”. 

Кметицата Калоянова и ръководството на ДЗПИН „Бръшлян” се съобразяват с препоръките на експертите от Регионалния музей Бургас и на преподавателите от Института по туризъм, които посещават селото, за да помагат.

 

Прочетена 2534 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 10:52

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.