Сряда, 25 Януари 2017 12:11

Невероятни събития с норвежски елени сред природата и сред хората

Оценете
(1 глас)

Преди повече от година представихме историите от мерията Узун буджак за кучката, която спасява рожбата на кошута и за вълчицата, която кърми ярета близнаци.

Виж:Майчини инстинкти на мерията в Узун буджак

В раздела „Опит” представихме книгите на  Хайнц Майнхардт  и немския опит в изучаване на дивите свине. Описано е как човек може да заеме най-високата позиция в стадната иерархия.

Виж:  ГОРАТА - МЯСТО ЗА ПОЗНАНИЯ И ОБЩУВАНЕ С ПРИРОДАТА

Предлагаме информация за три невероятни събития сред природата и сред хората, свързани с норвежските елени.

Мълния причинява смъртта на 323 елени. Събитието се случва по време на буря в територията на северния норвежски национален парк Хардангервида. По съобщение от Агенцията по охрана на околната среда в резултат на удар от мълния са поразени елените от цяло стадо. Пристигналите на мястото експерти от Агенцията откриват ужасна картина. В радиус от 50 метра около епицентъра на удара са преброени 318 мъртви елени. Намират и още 5, агонизиращи, но с много тежки травми и за да прекратят страданията им са били убити.   

Според запознати с темата, мълниите често убиват повече стадни животни, когато те се намират много близко. По рано е отбелязан случай в Австралия, когато по време на буря от мълния едновременно са убити 68 крави.  Но трагедията , която се е случила в Норвегия поразява със  своите мащаби и горемия брой на поразените животни..

Лос напада училище.Училището в норвежския град Вестбю е било нападнато от див лос, съпроводен от две теленца. Както съобщава Интерфакс неканеният див гост разбил стъклените врати на училището. Пристигналите на работа служители първоначално били уверени, че нападението е извършено от хора. Но, когато прегледали записите на камерите за видеонаблюдение, разбрали че щетите са нанесени от див лос.  

Директорът на училището предполага, че вероятно дивото животно е видяло своето отражение в стъклените врати и затова се е нахвърлило срещу своя образ. Отбелязва се, че норвежските лосове достигат до два метра висоина и тегло 400 кг.  

Благодарен елен редовно гостува на своите спасители. В Норвегия един елен всеки ден посещава дома на семейството, което го е спасило, за да благодари на хората. Този история става известна в страната. Животното вече е истинска знаменитост, въпреки че продължава да се страхува от другите хора и се стреми да бъде от тях на растояние. Посещава  всеки ден само семейството, което го е спасило от сигурна смърт отнемайки го от  ръцете на ловците. Еленовото месо е деликатес и елените са търсен дивеч от ловците.  Животното е започнало да идва от три години. Като правило през лятото то отива в планините, а през зимата се връща в този район. По рано там имало много елени, но повечето са отнесени от ловците. Това норвежско семейство спасило едно простреляно от ловците животно. Те просто не позволили на хората с оръжие да отнесат елена и го взели със себе си в къщи.

Семейството го нарекло Флиппен, което значи Плачльо, защото  от очите му постоянно имало сълзи. Според спасителката на Флиппен:

.- Когато идва на прозореца, той стои и чака мене. Той винаги чака, когато се събудим да му дадем хляб. Той е много красив елен, той има големи рога – мечта за всеки ловец. Сега вече от ловците никой не се опитва да го убие, защото е наш проятел – разказва жителката от Норвегия Метте Квам, спасила елена от ловците. Зимата идва при нас често. През лятото и пролетта не идва редовно – отива далече в планината. Но ние винаги се радваме да го видим.

Както отбелязва Метте, любимото лакомство за животното – това е хлябът. В местния магазин продавачите даже безплатно отделят по няколко хляба специално за този елен. Животното вече успяло да се превърне в местна знаменитост, но от чуждите хора се страхува и се стреми да не отива близко.

  • Той се държи много скромно и от другите хора се страхува – казва Квам.

Приемаме, че това е една поучителна история за хората, които имат намерение да се включат в туризма. Тя ни показва, че има много различни възможности, за да се привлече вниманието към   определена територия и към хората от местната общност. Да се предложи нещо интересно и различно, което да мотивира посещението на туристите.

 


 

Прочетена 757 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 09:36

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.