Понеделник, 01 Февруари 2016 09:42

Дружбата между хищникът Амур и тревопасният Тимур

Оценете
(2 гласа)

Междувидова емпатия: кучка и еленче, вълчица и ярета, тигър и козел

За да навлезем по-дълбоко в света на природата трябва да можем правилно да общуваме с растенията и животните, трябва да ги познаваме. Да знаем повече за отношенията между представителите на един вид и за отношенията между видовете. За правилата на поведение и за техните изключение, проявили се, както наблизо, така и по-далече. Когато в „Зелен туризъм” поместихме описаните от Кирил Еленчев прояви на майчини инстинкти в мерията Узун буджак, някои читатели изразиха съмнения за достоверността на разказаното. Не повярваха, че в мерията Узун буджак, кучка ще защитава рожбата на кошутата, а вълчицата ще кърми близнаците на козата. 

Виж: (МАЙЧИНИ ИНСТИНКТИ В МЕРИЯТА УЗУН БУДЖАК-Кучка спасява рожбата на кошута) и  (МАЙЧИНИ ИНСТИНКТИ НА МЕРИЯТА В УЗУН БУДЖАК-Вълчица с три вълчета храни и ярета близнаци)

В подкрепа на твърдението, че в природата и във взаимоотношенията между видовете се срещат различни модели на поведение, ще представим кратка информация за един случай, който привлече и успя да задържи за повече от два месеца вниманието на различни медии и на милиони техни зрители и читатели. За голямата популярност, която тигърът Амур и козелът Тимер са придобили в Русия и извън нея говори и фактът, че един от федералните телевизионни канали включва в програмата за новогодишната вечер пряко предаване как тези герои посрещат Новата 2016 година. При тях нищо особено не се случило, но зрителите имали възможност да наблюдават как един хищник вече много дни понася капризите на своята икономисана порция храна. Тази история става известна на широката публика в края на месец ноември 2015 г., когато ръководството на Приморския сафари-парк съобщава, че козелът, който бил подаден за храна на тигъра, неочаквано се нахвърлил с рогата напред срещу хищника и му попречил да го изяде . Тигърът Амур се смутил или възхитил от проявената смелост и наглост на принесеното в жертва животно. Вместо да се отнесе към козела, като към храна, той го приел за приятел. Започнали да живеят заедно в пространството, определено за тигъра. Амур проявявал голямо търпение към нахалното поведение на козела Тимур, което в различни форми проявявало и през следващите дни. В продължение на два месеца поведението на козела било много предизвикателно. Опитвал се да напада тигъра и дори се настанил в неговата колиба. От този начин на безгрижен и безстрашен живот козелът дори увеличил живото тегло с 10 кг.. Ветеринарите на парка се принудили да му намалят дажбата. За всички било необяснимо смирението и търпението на Амур към капризите на Тимур. Всичко има граница и при опит да бъде хвърлен надолу по склона Амур бил принуден да захапе агресора и да го хвърли надолу. Ветеринарният лекар открил повреди на кожата и две рани с дълбочина 1,5 см. и ширина 0,5 см. Според този специалист: „Травмите са твърде сериозни, но те говорят, че тигърът не е искал да убие козела, но е искал само да го превъзпита, но така както би възпитавал подобен на себе си, силата на удара била пресметната за тигър, а не за козел.” На Тимур са предписани лекарствени препарати и противошокова терапия. 

Дружбата на Амур и Тимур предизвиква широка дискусия от различни гледни точки в медиите и в обществото. Ще представим няколко мнения, изразени от различни позиции: Според един от най-известните специалисти за света на животните доктор на биологическите науки Николай Дроздов дружбата между козела и тигъра е плод на фантазията на хората. „Определен риск за козела козела ще има. Неочаквано тигърът може да поиска да яде, а работниците от зоопарка да закъсняват повече от час, с един удар ще му строши гръбнака.” Опитът на Амур да превъзпита Тимер се приема като потвърждение на мнението на дългогодишния водещ на програмата „В света на животните”. Според координатора на програмата на Амурския филиал на WWF России за опазване на биоразнообразието Павел Фоменко „инстинктите на затворените животни се притъпяват. Освен това винаги храната е осигурена.” Директорът на Големия Московски държавен цирк, народния артист на РФ дресьорът Едгард Запашни коментира: „Аз не бих държар заедно животните твърде дълго. Даже и най-дресираният и възпитан тигър – все пак е хищник. Ние знаем маса случаи, когато животното се нахвърля – при това неочаквано и немотивирано – даже на най-близките. Например, моят баща Валтер Запашни едва не го разкъса тигрицата Багира. След три години почти ежедневни репетиции, на първото представление му нанесе 40 рани. Той прекара два месеца в реанимацията. А след това още дълги години излизаше с нея, наричайки я своя любима артистка.”Директорът на сафари-парка Димитрий Мезинцев е уверен, че причината е в необикновеното поведение на козела, който не разбрал, че трябва да се страхува от тигъра.

Прочетена 715 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 10:36

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.