Понеделник, 19 Ноември 2018 09:40

СТРАЛДЖА СТЪПИ НА ВРЪХ МАХИАДА

Оценете
(1 глас)
Планинари от Пловдив, София и Стралджа в Странджа

Споделяме с читателите на „Зелен туризъм” информацията от в-к „Стралджански вести” бр.11 от 5. 11. 2018. По този начин искаме да признаем и популяризираме като много добра практика осъщественото сътрудничество на планинари от Пловдив, София и Стралджа. Чудесно е, че в една група по странджанските маршрути са били 84-годишният Сандю Бешев и шестокласникът Даниел Колев. Като добри новини предлагаме информациите за най-мащабния за сезона поход, проведен от  Сдружение „ТД "Кале" от с. Седларево до хижа "Люляк" и за гостоприемството на пенсионерските клубове.

Следва текст от вестника:

В плен на Странджа планина

СТРАЛДЖА СТЪПИ НА ВРЪХ МАХИАДА

В групата е и шестокласникът Даниел Колев

Връх Махиада /1031м/ е най-високият връх на Европейска Турция и се намира в Странджа планина. Тя е малко непозната за туристи и алпинисти, поради това, че няма стръмни върхове и скални зъбери. По-голямата част от планината се намира в Турция - 2/3 . Най-високият връх в България е Голямо Градище /709м/. Природен парк "Странджа" е най-голямата защитена територия в България, към която спадат и  пет резервата. Планината е покрита с гъсти зелени гори, вече украсени от есента, трите овални плата крият над 1000 вида билки, над 100 пещери, прочутата странджанска зеленика смятана за храст, но тя е дърво.

Идеята за изкачването на Махиада дойде от Пловдив и ние се включихме към двете групи от София и Пловдив - общо 17 души! Върхът е "покоряван" от арестувана българска група, ние знаехме това, затова в подножието се разделихме на две групи и покорихме два съседни върха, тъй като военните са заели същинския връх. По пътя за върха се отклонихме от с. Сарпач на 5 км  до пещерата Дупница - най-дългата пещера в Турция. Тази защитена местност се намира на десетина км от Демиркьой /Малък Самоков/.

Пещерата, от която извира Резовска река, има три входа и цялостната й дължина е 3200 м. Блестящо благоустроена, осветена атрактивно, тя надмина очакванията ни за грижа и поослани  впечатленията от Дяволското гърло и Ягодинската пещера.

Имахме време да разгледаме и Лозенград /Къркларели/. Хубавото време, с изключение на върховете със стелеща се мъгла, ръмящ дъжд и бурен студен вятър, оставиха най-добри спомени, както и от района на Малко Търново. Имахме възможност да вървим по път, който не е ремонтиран повече от 40 години, което си има и добра страна - труднодостъпните райони около Босна запазват автентичността на планината.

Водач на групата беше Сандю Бешев - 84 годишен, известен алпинист - планинар, 82- годишен негов приятел и още няколко жени на завидна възраст. Стралджанската група се състоеше от пет човека, между които Георги Йорданов - фаворит планинар и най-младия Даниел Колев - ученик от 6 клас!

 

....

ЕСЕНЕН ПОХОД СРЕД  КРАСОТИТЕ НА БАЛКАНА

 

След успешно проведени туристически походи за жени през пролетта и лятото /първият от Лозенец, през Терзийско до Залъмова чешма и втория от Айтос, през Трите братя, Казаните до Етнографски комплекс/, на 21 октомври 2018 г. Сдружение „ТД "Кале" проведе най-мащабния за сезона поход от с. Седларево до хижа "Люляк". Подготовката на похода започна още от първата сбирка в офиса на дружеството с възстановяване и подновяване на маркировката седмица преди това и с помощта на общината за придвижване на участниците до с.Седларево с автобус. Времето, както се казва беше с нас, слънчево и приятно. Този маршрут е за начинаещи туристи, като терен, но понеже е дълъг и със стръмен финал от асфалтовия път за Котел до пътя за хижата, го считаме за среден по трудност. Автобусът побра всички желаещи - 27 души. Радостното е, че вече и младите се насочват към планината и когато пътеките са маркирани и са минали веднъж маршрута, могат самостоятелно да го повторят. Съобразихме се с възрастовите особености и с няколко почивки стигнахме до хижата за 5 часа, включващи обяд и почивки.

....

Дълголетие“- Стралджа гостува на „Хале“- Ямбол

С ДОКАЗВАНЕ НА ПЕВЧЕСКИ УМЕНИЯ

Гостуването между приятели е нещо обичайно за пенсионерските клубове. Този път клуб „Дълголетие“ посети клуб“Хале“ в Ямбол. След задължителното посрещане с погача дойде ред на поздравленията и размяна на подаръци. Председателите имаха възможност да обменят опит в дейността на организациите, да планират и други съвместни прояви. По-нататък дружеската атмосфера предизвика талантите за изява. Певческите групи се надпреварваха в пеенето, а на хорото всички забравиха годините и тропаха съвсем по младежки.

Прочетена 92 пъти
Още в тази категория: « Легенди за кметици и кметове

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.