Петък, 07 Септември 2018 10:16

Легенди за кметици и кметове

Оценете
(1 глас)

Как се роди легендата за Бръшлянската кметица?

 В предишна публикация припомнихме, че през лятото на 1996 година Дирекцията на парк „Странджа” и БАЕСТ, с подкрепата на РУГ-Бургас,  поканили легендарната кметица на Момчиловци, която представила на семинар в Малко Търново, пред кметици и кметове от Странджа, опита на кметството в Момиловци в развитието на селски туризъм .

Виж: Легенди за кметици и кметове. Кметицата на Момчиловци сподели опит в селския туризъм пред кметове от Странджа

Припомнихме също, че две кметици от Парк „Странджа”, на Бръшлян –Жечка Калоянова и на Граматиково – Златка Стайкова се решиха да последват примера на Дора Янкова. Двете се заеха да организират и да подготвят включването на бръшлянци и граматичане, на Бръшлян и Граматиково в дейности, свързани с туризма. Болестта на съпруга на Златка, Стайко и попречи да осъществи напълно своите намерения. Съдбата се оказва по-благосклонна към Жечка и Бръшлян. Трудно е да се съпоставят и сравняват приносите на Жечка и на Тома Калоянови.

Но Кметица на Бръшлян бе Жечка Калоянова и скоро за Бръшлянската кметица и за село Бръшлян се родиха и тръгнаха да обикалят страната и света легенди. Не паднаха от небето, а се родиха в Бръшлян и след посещение на селото. Формираха се и се  от чуто и видяно, от впечатления и отзиви на посетителите. Само малка част от тези отзиви са записани в книгата за впечатления, но и те дават добра представа какво са разказвали хората по света, завърнали се от Бръшлян.

По-добре е да предоставим думата на посетителите с по-кратки отзиви:

Морис Муан от Савоя, Франция споделя в книгата за впечатления: „ Какво удоволствие е да съпреживеем историята на селото с госпожа кметицата, която разказва толкова живо! Благодаря за посрещането в това красиво село! Благодаря за срещата между нашите „селски общини”. Попътен вятър за Странджа.”

Майк Оукърт от Англия също оценя високо: „Превъзходно, прекрасно място, много дружелюбни хора, духовно място. Благодаря ви.”

Гостоприемството на Бръшлян много достойно представя България и успява да предизвика Ане Бен от Германия да запише: „Загубих сърцето си в България, тази красива страна. Насладих се на хората, овцете, кокошките ... Благодаря!”

След срещата си и разговорите с кметицата на Бръшлян, посетител, дошъл от просторите на Русия, споделя учудването си: „Удивително е как в толкова малка страна може да има такава голяма и интересна история.” С малко думи много туристи от различни градове на Русия и Украйна изразяват възхищение и благодарности за възможността да открият една непозната досега България. На 14.08.99 Елена и Надежда Борисови от Москва написали: „Какво щастие, че е запазено кътче от старата България, че не е загубена народната култура. Това е нужно за целия свят. Благодарим!”   

Семейство Руслер от Плауен, Германия: „Сърдечно благодарим за гостоприемството, интересния разказ и любезността на домакините. С удоволствие ще разкажем на нашите приятели за с. Бръшлян.”

За бръшлянската кметица Жечка Калоянова в З.Т. има и други публикации:

Виж: Странджанското семейство Калоянови

„Зелен туризъм” откри бъдеще за село Бръшлян

Ще отбележим, че легендата за бръшлянската кметица бързо достига до София и пристигат покани за представяне на бръшлянския опит на срещи и семинари.

Легендата преминава границата  и различни длъжностни лица и няколко групи високопоставени държавни служители от съседна Турция са посещавали селото и са търсили възможности да се запознаят с опита на бръшлянската кметица.

Виж: Добросъседството – ценност и ресурс за туризъм

 

За разлика от Кметицата на Момчиловци, Кметицата на Бръшлян остана без покана да представя опита си в САЩ, но предизвика интереса на американската посланичка в България, която намери време да посети село Бръшлян и да оцени високо дейността на Кметицата: „Ако повече българи работеха като кметицата Калоянова, България нямаше да чака за помощ от чужбина, а щеше сама да помага на другите държави.”

Много отзиви и благодарности са пряко адресирани към кметицата Калоянова. Приемаме, че мнението дори и на двама, запознати с направеното в Бръшлян са достатъчни да отразят отношението.

На н.с.І ст. д.б.н. Георги Рибаров: „Срещата ми с г-жа Калоянова може да се сравни с откритие на един нов духовен български резерват. Тук в с. Бръшлян всеки наш сънародник би се върнал назад в славното минало на нашето отечество България.

Дерзайте г-жо Калоянова. Вие със сигурност сте направили следа, която ще има последователи!”

На Лиляна Асенова от Скаутско-екологичен съюз „Орли” Бургас:

„Госпожо Калоянова,

Възхитени сме! Благодарим за човешкото Ви отношение към нас. Благодарим като българи към българи и за голямо човешко сърце! Ще Ви помагаме да останете Бръшлянци и в бъдеще!”

Така в края на второто и началото на третото хилядолетие след Христа се родила легендата за пробива или обрата, направен в Странджа, направен от самите хора, поведени от своята кметица.

Легендата за успешната промяна се превръща във фактор за нови успехи, в мотив за посещение на селото. Разказите за опита на Бръшлян предизвикват голям интерес, и есествено желание на много предприемиви хора да посетят селото и да пият вода от извора. Критици и апологети да проверят  разказите от легендата на място. Така към Бръшлян тръгват много нови посетители от близо и далеч.

Осмокласници от близкото Малко Търново са записали: „Удивени сме от богатото историческо наследство на това красиво село. Приятно вречатлени сме от грижата с която са съхранени иконите, пособията от килийното училище и чудесната етнографска сбирка.”

За Джудит и Мортън Кавъри от Австралия: „Това е една очароваща и значима сбирка. Ако не сме разбрали историята си, няма да разбираме и себе си!”

Как изглежда раждането на легендата, според краеведските бележки на покойната Жечка Калоянова „БРЪШЛЯН ОАЗИСЪТ :

„През есента на 1995 година на общинските избори бях избрана за кмет на селото. Още същата година основахме инициативен комитет. Той си постави за цел да набира средства и материали и да започне да възстановява културно-историческото наследство на Бръшлян. ...

През месец май 1996 г. проведохме среща с потомци на Бръшлян, живеещи в Бургас. Голямо ъдействие за тази среща ни оказа Гради Градев, който тогава бешеглавен директор на ЕАД „Булест”. ...

На 28 май 1996 година на общоселско събрание се разгледа въпроса за построяването на параклиса. ...Всичко живо в селото дори и децата бяха включени в мероприятието. ... Така от юни до 10 август селото и околностите му приличаха на строителен обект. ... В началото на месец февруари 1996 година учредихме местно тракийско дружество с председател Жечка Калоянова, което обедини всички в подготовката на събора.

И така на 10 август 1996 година в Бръшлян настана голям празник. Селото посрещна толкова много гости, колкото никога в историята си не бе посрещанало. Около 1000 души бяха гостите от тракийските дружества от Бургас, Созопол, Поморие, Средец, самодейни колективи, народни певци .....

За село Бръшлян се заговори навсякъде. ...

На 11 април 1998 година – Лазаровден, музейните сбирки бяха тържествено открити и осветени....

Междувременно инициативният комитет се регистрира като дружество за защита на природното и културно-историческо наследство на село Бръшлян с председател Георги Пумпалов и секретар Тома Калоянов.

Учредители на дружеството бяха 20 души. ...

Дружеството си постави по-сериозни цели по отношение на по-нататъшното възстановяване на културно-историческото наследство и развитието на селски туризъм. ...

За Бръшлян се заговори в областта и страната. Започнаха да го посещават много български и чуждестранни туристи. Голям дял за популяризиране на селото като атрактивен туристически обект и за изпълнение на някои инициативи има и Бургаската асоциация за екологичен и селски туризъм (БАЕСТ) с председател ВърбанМосков, на която нашето дружество е колективен член и тя пък – член на нашето дружество. По нейна инициатива се включихме в конкурса „Образцово селище – дом за утре” – Бургас 99.

Две години работихме за този преглед, който приключи през октомври 1999 г. Селото през това време беше посетено от представители на комисията, от Министерството на околната среда, Министерството на икономиката и от бургаски областни служби. В резултат на извършената работа до тогава получихме висока оценка и бяхме наградени с диплом „За оригинален подход при усъвършенстване на селищната среда” и парична награда от 300 лева.

Дейността на дружеството и кметството продължи ...”    

Да завършим с оценката-пожелание от 03.01.2000 г. на скаутско-екологичен съюз „Орли” от Бургас:

„Посрещаме новото хилядолетие на място, където времето е спряло, където традициите са живи, а хората са истински българи.

Нека пребъде доброто и ви желаем успехи и късмет, много деца, за да има кой да продължи живота ви.”

 

Бръшлян гледа уверено към бъдещето, родените заедно с легендата са вече пълнолетни. Надяваме се повече добри поводи да ни връщат отново към живото наследство от Бръшлянската кметица Калоянова.

 

Прочетена 235 пъти Последно променена в Понеделник, 10 Септември 2018 10:36

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.