Вторник, 10 Юли 2018 12:35

Маршрути за познавателен и поклоннически туризъм в Странджа

Оценете
(2 гласа)

ИЗЛЕТ ДО СЕЛО ВЪРШИЛО  

ПЕНКА БАНГОВА

И тази година членовете на сдружение  „Кварц‘’ спазиха дългогодишната си традиция на Еньовден да берат билки и цветя по поляните на живописната Странджа планина.  Този път те избраха ливадите край село Вършило, разположено на четиридесет и един километра от Бургас. Във автобуса госпожа Мария Томова, председател  на дамски клуб „Чайка‘’ (една от формациите на „Кварц‘’) и организатор на събитието, запозна присъстващите с по– важните традиции, отнасящи се за Еньовден, чиито   дълбоки корени се намират в славянския фолклор. Първоначално този сакрален празник съвпадал с лятното слънцестоене (21 / 22 юни) и затова поверията и обичаите са свързани с култа към небесното  светило и неговия златен път. По- късно започва да се отбелязва на 24 юни . На същата дата източноправославната църква чества рождението на свети Йоан Кръстител. От там идва и името на празника -  Еньо или Яне са кратки форми на Йоан.

Дамите вплетоха стръкове от бял равнец, кичесто  еньовче, лилава мента, жълт кантарион и много свежи цветя   в пластмасов обръч и както повелява древния обичай , за да бъдат здрави,  всички по три пъти минаха през кръглия му отвор. После се отправиха към старинната църква  „Костадин и Елена ‘’, построена през 1873 година, и намираща се на около час път в южна посока.  Тук госпожа Неделя Добрева, секретар на кметското наместничество на Вършило, запозна туристите с интересната история на  селото. Първоначално то носело името Кърхарман, и се намирало в района около черквата, но водата на извора, от който селяните си пълнели менците,  повишавал силно либидото на жените им, ето защо изградили нови къщи край река Дерекию. Обаче младите булки започнали да намират в повоите на дечицата си змии и гущери,  поради което накарали мъжете да се махнат от тук. Една част от населението се преместило в Крушевец , а друга започнало да гради къщи в местността, в която сега е разположено  селото. Присъстващите в излета посетиха и къщата за гости „ Голямата мечка ‘’. Домакините й , семейство Ганчеви, са много сърдечни, домът е уютен, ето защо почти всички си пожелаха да имат приятния повод   да отседнат за по-дълго време. След обяд, въпреки дъжда, част от туристите се отправиха към водопада „Скаклавода ‘’. Омайващата му красота и песента на буйната вода плениха сърцата им.

Денят отлетя неусетно, но остави незабравим  спомен в паметта на влюбените в българската природа   членове на сдружение „Кварц‘’.

                                                                                                                                              07.07.2018 г., Бургас

 

 

Прочетена 477 пъти Последно променена в Четвъртък, 12 Юли 2018 09:55

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.