Неделя, 28 Май 2017 07:16

Силата на водата от „Вирът” край Младежко

Оценете
(1 глас)

СТРАНДЖАНСКАТА ТРАДИЦИЯ ЗА ХОДЕНЕ НА „ВИРЪТ“

Вече представихме спомените на автора на Странджанския фолклор Горо Горов за личното му участие    в използването на животворната сила на водата на Странджа – от „Вирът” край село Младежко за лечение на болно стадо животни от Заберново през 1916 г.

Виж: Оздравителната сила на водата от изворите на „Вирът” край Младежко

 

Предлагаме написаното в книгата Странджански фолклор за „Ходене на „Вирът”:

„Под името „Вирът“ е известен буйният и студен карстов извор сред рядко живописна местност, който дава началото на река Младежка (Карамлък), ляв приток на река Велека, до самото село Младежко, Малкотърновско. Местността представлява доста просторна равна лъка в дълбокото корито на реката, с прохладни сенки на вековни дъбове, а от юг са надвиснали високи, стръмни, скални масиви, обрасли с люляк, маждравка, габър и друга горска растителност, зад които следват дъбови гори. В скалите има няколко пещери, в някои от които има следи от праисторически човек.

Името си Вирът получилот това, че в миналото водата от най-големия извор е избликвала направо от земята и образувала дълбок вир, който се е използвал от околното население за потапяне в него с лечебни цели. Сега водата му е каптирана в чешма с няколко чучура, от които струи бистра и студена балканска вода. Близо до чешмата е направен малък циментов резервоар, който замества предишния вир за къпане.

Всяка година през късно лято, предимно месеците август и септември, тук идват да се лекуват хора от целия странджански район, пък и от по-далечните места, хора с различни заболявания – малария, болен далак, нервни разстройства и др. Това лекуване става с неколкократно изкъпване в студената вода, която се счита за лековита. Освен за лечение водата на Вирът се използва за лечение и на домашен добитък – предимно овце, кози и др. При болен далак.

Обяснението, което народът дава за лечебните свойства на водата във Вирът се свързва с някои христиански поверия и предания.

„На Вирът се ходи само през август, защото тогава се повигюва. През тоя мяшец водата на Вирът се увеличава, идва му друга вода отнякъде и се застудява. Водата на Вирът е лековита, защото когато цар Ирод решил да изколи триста дяца заради Исуса Христа, Света Богородица избягала с него и се скрила в енна махара пре Вирът. Докато се криела Света Богородица тука с малкия Исус Христос, кя излизала само вечер по сред нощ да къпе дятето във Вирът и оттогава водата му станала лековита и за хората.

Които ходят на Вирът, трябва да прележат поне една вечер там, затова хората, които идват, си водят и бравче – конь, магаре, за да хми носят постелки и покривки, хляб, ядене. Вечерта се спи край големи хайдушки огньове, защото дърва из гората има млого – дебели клади, паднали сухи дървета. Къпят се по три пъте: веднаж през деня, когато пристигнат, и това е надвечер, след това през нощта – среднощ, и трети пъкь на утринта рано в събота, защото тука хората доходат най-вече в петъка. Влизаньньето във Вирът става с дрехите, които си носиш, и изведнъж ще се буфнеш в студената вода. След това ще свалиш тява дрехи и ще ги изсушиш, а ще се преоблечеш с други, които си носиш.“

Нана Петрова Стоянова

С. Заберново

 

По Горо Горов, Странджански фолклор

Прочетена 976 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.