Понеделник, 20 Октомври 2014 13:04

Екокултура: Ролята на числата в странджанския фолклор

Оценете
(1 глас)

В своите трудове Фернан Бродел убедително обосновава ролята на числата за развитието на човешката цивилшзация и за промените в хранителните вериги. Според диалектиката на развитието, количествените натрупвания при преминаване на определена граница (мярата) водят до коренни качествени промени.

Зелен туризъм вече представи твърдението на Парацелс или на неговия принцип: „Всичко е отрова, нищо не е лишено от отровност, едната доза прави отровата незабележима (виж: ПАРАЦЕЛС: ВСИЧКО Е ОТРОВА, ВСИЧКО Е ЛЕКАРСТВО, ЕДНОТО И ДРУГОТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ДОЗАТА).

Достигнахме до извода, че е възможно малки стада кози да се окажат много полезни за осигуряване на по-добра проходимост на туристическите пътеки в някои от горите. В определени случаи стрихининът е лекарство, възможно е да се построи нещо полезно и в някой резерват. Важно е каква и за кого ще е ползата и за кого ще са разноските.

В настоящата публикация се връщаме към темата за значението на числата, но, както е представена в странджанския фолклор.

 

Песента за трите сюрии (стада)

Песента, като народно творчество в различните селища и от различни изпълнители се изпълнява с известни различия, но има общ основен сюжет. Появяват се ( отдолу или отгоре ) три сюрии (стада), които се подчертава, че при появата си приличат. „Като отдолу идяха сюриите си мясаха”. Но, поради ограничеността на ресурсите, условията за всяко от стадата веднага се диференцират:. „Първата сюрия, дето най-напред вървяше, зелена трева пасяше и бистра вода пияше. Втората мале сюрия, дето по-подир вървяше, калена трева пасяше и мътна вода пияше. Третата мале сюрия, дето най-подир вървяше, за нея нищо нямаше, ни трева мале, ни вода.” Мъдростта може да я отнесете и за селския туризъм. Възможно е за първата къща за гости в селото да има достатъчно туристи, но много добре трябва да се прецени, нужно ли е да се правят вложения за изграждане на втора и за трета или е по-добре да се инвестират за задоволяване на други потребности.

 

Мъдростта на таралежа

Странджанската екокултура, ефективната екологична просвета и екопропаганда, отчитаща значението на числата, още по-добре са представени приказката „Как таралежа убедил слънцето да не се жени”. Ще представим приказката, както е записана от Димитър Маринов, от баба Руса Калушева от Русокастро:

„Слънцето се готвило да се жени. То свикало и сватове. Майка му се потрудила да го отвърне от тая мисъл, но не мажала да го отклони. На помощ и дошъл таралежът, който поради това е спечелил и прякора „стара вяра”, който много знае, много умее.

Съветът, който е даден от таралежа се предава в такава форма.

Таралежът, който бил от поканените сватове, дошъл с магаре и като стигнал у двора, вързал магарето си за един колец и сложил пред него камък. „Защо не туриш сено, а си турил камък?” – запитало слънцето таралежа. „Да се учи да яде каманье” – отговорил таралежа. „Защо да яде каманье?” – попитало слънцето повторно. „Защото ще дойде това време, когато не ще има никъде тревица – отговорил таралежът – Сега, когато грее само едно слънце, понякога изсуши всичко, а какво ще стане, когато се нараждат много слънца, та едно ще залязва, а две ще изгряват. Ще ли може тогава да расте поне една тревица, едно дръвце? Ще ли тогава да има и капка вода за пиене? Ето тогава ще трябва да се яде каманье!”

Това подействало силно на слънцето и то се отказало да се жени.”

Добре ще бъде за много кметове, подобно на слънцето, да канят на тържествата таралежа, за да им покаже по-убедително какво ги очаква в бъдеще.

Нужно е да се учим да прогнозираме и да бъдем по-далновидни!

Основата на пазарното мислене

 

Много често погрешните решения се дължат на желанието да правим същото, което правят печелившите.Основният проблем идва от неразбирането на най-важната задача на пазара. Пазарът трябва да награждава откривателите и да наказва преписвачите, които се опитват да вървят по пътя на успелите.Защото там ще намерят „калена трева и мътна вода”, често и „ни трева мале ни вода”. Който иска да спечели трябва да изучава пазара и повече да се опитва да открие:  Какво липсва на пазара? Какви потребности не са задоволени? Какви нови потребители и с какви нови потребности се появяват?

 

Прочетена 443 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 11:15

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.