Вторник, 18 Февруари 2014 11:36

Парацелс: Всичко е отрова, всичко е лекарство, едното и другото се определя от дозата

Оценете
(3 гласа)

Най-често се цитира неговия принцип: „Всичко е отрова, нищо не е лишено от отровност, едната доза прави отровата незабележима” или изнесеното като заглавие: „Всичко е отрова, всичко е лекарство, едното и другото се определя от дозата”. Като приема псевдонима Парацелс, сам се определил, че е като Целс или подобен на Целс, римски философ, един от корифеите в медицината. Истинското му име е Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм (Philippus Aureolus Teophrastus Bombastus von Hohenheim 1493-1541). Швейцарски лекар, астролог и философ. Бил е професор в Университета в Базел (1527-1528). 

Роден е в семейство на медици. Баща му е лекар, а майка му е медицинска сестра. На 16 години вече е владеел основите на хирургията и терапията и добре се ориентирал в алхимията. Негова е сентецията: „Не трови отровата, а дозата”. Изучавал древните тайни учения, магии и астрология.  Той е пионер в прилагането на химически вещества за лечение. Затова го считат за създател или за предтеча на фармакологията. Според него е трудно да се намери вещество, което да не в някаква ситуация или в някаква доза отрова или лекарство. Малко са веществата които само убиват или само спасяват.

В известен смисъл можем да го определим и като предтеча и на познавателния и на екстремния туризъм. След 1517 г. предприема много пътешествия в почти цяла Европа и Северна Африка и дори е попадал в плен при татарите. Участвал като лекар в много военни експедиции. Събирал полезни сведения от всякакви източници: от велики хора и от неизвестни, от учени и от неграмотни пастири. В 1521 година в Цариград се снабдил с философски камък. След десет години скитания се връща в Германия и става много известен с излекуване на няколко безнадежни случая. В1527 година става градски лекар на Базел и професор по физика, медицина и хирургия. Нарушил традицията, като вместо на латински, преподавал на немски. Вместо повторение на Гален, Хипократ и Авицена преподавал свой курс и с това предизвикал конфликт и бил отстранен от академията. . Когато го обвинили в мошеничество и шарлатанство поискал да му дадат няколко безнадежно болни, които излекувал безплатно. През следващите години отново пътешествува, лекува, прави алхимически опити и астрологични наблюдения и пише книги по философия и медицина. Умира на  48 години, пребит от наети от негови завистливи врагове побойници.

Принципът на Парацелс е частен случай на диалектическия закон за преминаване на количествените изменения в качествени. Според дозата веществата може да са неутрални, да лекуват и да убиват. Освен дозата наследствените особености на организма също могат да превърнат храната в лекарство или в отрова. Към дозата и наследствените особености трябва да се добави и лекарствената несъвместимост. Хората вече приемат толкова много различни химически вещества под формата на лекарства, добавки. Две много добри лекарства в комбинация могат да се превърнат в отрова.  Дали ще се проявят като лекарство или отрова някои вещества зависи как ще навлязат и преминат през организма: през устата и стомаха или в кръвта. Някои болести също могат да се превърнат в лекарство. Оказва се, че освен от дозата и още много други фактори могат да превърнат лекарството в отрова. Но мярата или дозата е много важно нещо, не само във фармакологията и медицината, но включително и в туризма.  

Прочетена 426 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 12:03

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.