Вторник, 12 Декември 2017 10:18

Селски туризъм за профилактика и за лечение?

Оценете
(2 гласа)

Къде да се преодолее неумението за общуване?

Има много доказателства, че липсата на добри условия за развитие на нормална социализация е причина за за голяма част от социалната и индивидуалната патология. Доказва се, че неумението за общуване е причина за много психоневрологични разстройства като депресия, тревожност и дори шизофрения. Много широкообхватни проучвания от различни институции доказват, че хората с неразвити навици за общуване страдат от самотата и са по-склонни към насилие, патологична зависимост от интернет, извратени форми на сексуално поведение и други отклонения в поведението. Много авторитети са убедени, че неумението за общуване се отразява не само на психическото, но и на физическото здраве.

Изследователи от Университета в Аризона са анкетирали 775 човека от 18 до 91 години, за да определят техните социални навици, равнището на стреса, психическото и физическото здраве. За да проверят социалните навици, използвали следните индикатори: 1. умение емоционално да се подкрепи друг човек; 2. способност да се сподели с друг нещо лично (отвореност към другите); 3. способност да се даде отпор на необосновани претенции от някой друг; 4. умение да се установят нови контакти с непознати.   Получените резултати доказвали зависимостта на здравето от умението за общуване. Здравословното състояние на хората, които не умеели да общуват нормално с другите, не било добро.

В статия, публикувана в Health Communication  се защитава твърдението, че неразвитото умение за общуване влияе на здравето повече косвено:  липсата на условия и способност за общуване води до самота, самотата поражда силен стрес, който вреди на целия организъм. Има много публикации, които твърдят, самотата е не по-малко опасна от пушенето, наднорменото тегло, вредните хранителни навици и липсата на движение. Сред самотните хора сърдечните заболявания и инсултите са повече. Преждевременната смърт по различни причини ги заплашва много по-често.

Според публикаци в Perspectives on Psychological Science,  социалната изолация и самотата увеличават риска от преждевременна смърт с 25-30% . Този извод се потвърждава от повече от 70 изследвания, които са обхванали за няколко години общо повече от 3 млн.

Психологът Крис Сегрин (Chris Segrin), в публикация в Health Communication, сравнява самотата с усещането, което изпитват хората, когато трябва спешно да напуснат дома си, но не могат да намерят ключа си. Но, както подчертава авторът, когато става дума за напускането на дома е достатъчно да се намери ключа и неприятното усещане ще изчезне. При самотата това усещане и този стрес, остават за постоянно, ако не се открият ключове за отваряне към другите хора, за установяване на нормални социални контакти.

Хората се различават по своите социални навици и умения. Общителността и социалните навици се формират с развитието на човека. Трудно е да се определи при всеки случай, доколко зависят от наследствеността и от средата. Важно е обществото, семейството и училището да осъзнаят своята отговорност в променените условия.

Според Крис Сегрин, особено голяма опасност за развитие на уменията за общуване представлява интернет, който заменя голяма част от реалното общуване с виртуално. В новите условия на интернет е много по-важно, отколкото в предишните времена, да се търсят специално подходящи форми и терени за развитие на умението за общуване. Най-добре е това умение да се укрепва в различни по състава и броя на участниците общности: участие в различни школи и секции, семейни походи и състезания, учениески лагери и т.н.

Според експертите в повечето изследвания добрите новини са, че лошите социални навици могат да се коригират. Нужно е хората повече да се замислят: имат ли проблеми, които се отразяват на тяхното здраве. Хората, които са готови да се променят, могат да се насочат към разлини терапии, консултации при психотерапевти, тренинги за социални навици и др.

Според нас (З.Т.), най-многостранен положителен ефект могат да получат, ако се насочат към разнообразните форми на селски туризъм. В други публикации и по други поводи сме посочвали, че, според стратегията за развитие на селския туризъм в Япония, неговата основна мисия е да съдейства за установяване и заздравяване на връзките между хората и за разширяване на обмена на дейности и продукти между хората от селската среда и от градските територии. Много важно е добре да осмислим и вярно да си отговорим защо японската стратегия се фокусира върху социалните контакти.

Да оценим значението на естествените взаимоотношения между домакините и гостите. Домакините – хората от селата, които са стопани на своята родна земя, природа и култура, и гостите от урбанизираните територии, които  показват голяма любов към природата. Очакваната печалба и за двете страни ще е много повече емоционална, отколкото материална. В бъдеще повече ще се цени това, че селският туризъм дава възможност за създаване на човешки взаимоотношения, които помагат и на двете страни да се почувстват в естествена среда.

Селският туризъм е ефективна рекреация и терапия, защото такива отношения подобряват духовното здраве както на градските, така и на селските хора. За гостите от града се осигурява възможност да избягата от самотата сред тълпата: да контактуват с живата природа, да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да приготвят и да опитват местните храни. Да се запознаят и заедно с домакините да изживеят емоционално местните традиции. За местните хора, макар и временно, да се освободят от самотата на обезлюдяването и да разширят обхвата на човешкото общуване. Разбира се трябва да имат и материална полза, да получат някакъв допълнителен доход.

Естествено е да очакваме в много случаи градските семейства да се сприятеляват със селски семейства и да започнат да ги посещават редовно. Очакваме го, защото сме убедени, че в малките селски общности, които са близо до природата се създават най-добри условия за нормално общуване между хората.

Други публикации по темата:

Селският туризъм: общуване, познание, обмен

Къщите за селски туризъм и образованието в Япония

Възможно ли е да се преодолява самотата сред тълпата?

 

 

  

 

Прочетена 348 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.