Понеделник, 05 Юни 2017 09:47

Десет дървета в повече - със седем години по-млади!

Оценете
(1 глас)
 
Общуването с живата природа е първа жизнена потребност!

Надяваме се информацията, че десет дървета повече наблизо подмладяват хората със седем години, да е актуална и за бургазлии. Защото една част от зелените дървета на  снимката вече са заплашени от складираните строителни материали и от стрелите на големите кранове. За съжаление все още в цената на бъдещите обекти не се включва стойността на загубените услуги от дърветата. Все още приемащите решения не са задължени да запишат тази оценка. Колко ще струва тази загуба на жива природа за хората, които живеят във вече построените блокове?  

Голяма част от съвременните заболявания се дължат, както на замърсяване на околната среда  и на задръстванията по пътищата и в градовете, така и на прекъснатата връзка със света на растенията. Човекът е част от природата и има жизнена потребност да общува със средата, която го е откърмила. Важно e съвременните хора добре да осмислят, че в продължение на милиони години еволюцията на техните предшественици е протичала по-близо до растенията, сред живите природни системи. Значението на преките контакти със земята и живата природа се доказва от много сериозни изследвания, провеждани на различни места в продължения на десетилетия.

Още през 1984 г.  в авторитетното научно списание «Science» са публикувани резултати от следоперационното лечение при стандартни операции за премахване на камъни от жлъчката на 46 пациенти, подбрани при еднаква възраст и еднакви клинически показатели. Операцията, последващото  лечение и обслужване е било напълно еднакво, но са били настанени в различни палати. От прозорците на едната палата се надничали клоните на дърветата до сградата. Другата част от болните са наблюдавали каменните стени на съседната сграда. Резултатите убедително доказали, че пациентите, които са имали визуален контакт с дърветата са се възстановявали  в по-кратък срок. За тях са използвани по-ниски дози от обезболяващи вещества, зарастването на раните е протичало значително по-бързо, отколкото на групата, наблюдаваща урбанистичния пейзаж. Екологическият невропсихолог Марк Берман провежда наблюдения и съпоставя данни за различни части в най-големия град на Канада – Торонто. Неговите изследвания показват, че колкото повече дървета има около жилищата, толкова по-малко са сърдечните заболявания, хипертония и диабет  и други типични болести на съвременната цивилизация. В изследването не са отчитани парковете и горските площи, а само дърветата и зеленината около домовете. Отчетено е влиянието на половин милион дървета върху здравето на 30 хиляди човека, живеещи по-близо или по-далече от дърветата. Десет дървета повече подмладяват живеещите наблизо със седем години, е основен извод от изучаване на тази връзка между дърветата и здравословното състояние на хората. Оценката на общото здравословно състояние на хората живеещи по-близо до дърветата съответства на състоянието на живеещите в квартали без дървета, които са със седем години по-млади от тях. Според експерти от различни страни тези резултати се дължат на няколко фактори. Съществено за физиологията е очистването на въздуха от зелените листа на дърветата. Откриват се повече доказателства за голямото значение, което има естетическото въздействие на живата околна среда на психиката на хората.     

Професор Цин Ли и доктор Томоюки Кавада от Японската медицинска школа в Токио са правили проучване за честотата на раковите заболявания в различните райони на Япония – урбанизирани, горски, земеделски. Най-малка е в гористите райони, но и в самите градове случаите на злокачествени тумори е значително по-малка в зелените квартали.

Резултати от изследвания на японски учени показват, че дори кратки разходки сред природата съдействат за засилване на имунитета. Почти с 40% се увеличават в кръвта имунните клетки (Т- лимфоцити). Този ефект се запазва почти за седмица. Ако човек посвети на  разходка в гората цели два дни, тези имунни клетки, които убиват попадналите в организма вируси и раковите клетки, стават два пъти повече

На какво се дължи това вълшебно действие на дърветата и на гората. Вероятно най-важна е ролята на излъчваното от дърветата разнообразие от летливи вещества, наричани терпени. Терпените, наричани понякога и терпеноиди или изопреноиди, са голям клас разнообразни химични съединения, в частност липиди, чиито мономери са свързани и модифицирани по хиляди начини. Повечето терпеноиди са многопръстенни структури, отличаващи се не само по функционалните си групи, но и по основния си въглероден скелет. Тази група липиди е представена във всички класове живи организми и е най-голямата група от естествени продукти. Растителните терпени се използват изключително заради своите ароматни съединения. Те имат съществена роля при билколечението и техните свойства се изследват в търсене на нови приложения. Терпеноидите са причина за аромата на евкалипит, вкуса на канела, карамфил, джинджифил, жълтия цвят наслънчогледа, червения на доматите и т.н.. Приема се, че те влизат в системата на химическата комуникация (общуването) между различните представители на живия свят: дърветата, тревите, гъбите и микроорганизмите в почвата, насекомите по дърветата и в почвата. Същите японски изследователи  са правили опити за определяне въздействието на тези вещества, върху доброволци в хотел. Чрез системата за вентилация в една част от стаите в хотела се подавал въздух, наситен се терпени от дърветата, а в контролната група вентилацията е работила без тези добавки. Сутрин и вечер от двете групи са вземани кръвни проби. Количеството на Т- лимфоцитите на доброволците, които през нощта са дишали въздух, подобрен с терпени от гората е било повече от контролната група, но ефектът е бил по-малък от разходките в гората. Очевидно въздействието на дърветата и на гората като цяло при разходката в естествена среда е много по-широко и комплексно (вероятно участват и други биологически активни съединения)   и не може да бъде заменено само с  добавки към въздуха в хотела. От друга страна, въздействието се приема чрез всички сетива, някои от тези вещества проникват в организма на човека не само чрез дишането, но и чрез кожата. Въздействието на други може би става, както чрез невидимо излъчване, така и чрез зрителната и слухова картина.

Всичко това ни убеждава, че разходката по маршрутите на екологичния и селския туризъм остава незаменима!

По материали на Science,  Psychologie Heute иНаука и жизнь .

 

 

Прочетена 568 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.