Четвъртък, 22 Март 2018 11:02

Водата за пиене без пластмасови бутилки!

Оценете
(1 глас)
22 март  Световен ден на водата   

Добри практики и нестандартни решения изследва проектът МЕЛТЕМИ на Черноморска мрежа на НПО и партньори по проблемите с морските отпадъци

История за пластмасовите бутилки от водата за пиене

На 22 март т.г. за пореден път ангажираната общественост ще отбележи Световния ден на водата, който ще премине под призива за преодоляване на кризата с водите на планетата. Наводненията, сушите и замърсяването на водите изискват бързи и навременни решения с ангажиране както на политиците, така и на обществеността и бизнеса.

Историята за пластмасовата бутилка от водата за пиене, която свършва жизнения си цикъл в морето, е в основата на кампанията на британската организация от Бристол „Градът за морето“, която има за цел да покаже връзката между действията на хората и състоянието на моретата и океаните. Кампанията „Напълни си вода“ постепенно преобразява навиците на местната общност, която е на път почти напълно да се откаже от използването на бутилината вода за пиене в пластмасови бутилки за еднократна употреба. При това с подкрепата на бизнеси, кафенета, барове, ресторанти, местните власти и медии. За заведенията има обществени стимули да предлагат безплатно чешмяна вода за пиене на клиентите си. Макар по закон да са  задължени да го правят при поискване, ангажираните с кампанията насърчават клиентите си да пият чешмяна вода. Знаци на кампанията се поставят на витрини и вътре в заведенията, а приложение за смартфони указва мястото им. Местните власти и доста големи водни компании се включват по друг начин – те изграждат мрежа от чешмички за вода в града, от които хората могат безплатно да напълнят шишета и манерки. Кампанията убеждава много бизнеси да предлагат пълнене на вода на място в техните помещения и офиси, за да се възползват клиентите им и да не изхвърлят пластмасовите бутилки. Кампанията вече е национална, обхваща и столицата Лондон и има мрежа ог 1600 станции за пълнене на вода, целта е във всеки британски град да има такава мрежа.  Потребителите ще бъдат насърчавани да пълнят безплатно своите бутилки за вода в десетки хиляди магазини, кафенета, бизнеси и водни източници в Англия според планове, обявени от водната индустрия.

Описаната кампания е една от така наречените добри практики, които изследва екипът на Черноморска мрежа на НПО в сътрудничество с още седем партньори от четири държави работи по проект „Развитие и усъвършенстване на транснационалното законодателство относно морските отпадъци“ (МЕЛТЕМИ), подкрепен от ЕФР по програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014 – 2020“.

Проектът, осъществяван от научни институти и неправителствени организации от България, Гърция, Кипър и Албания, цели да подпомогне властите и обществеността в съвместните им усилия да се справят със сериозния трансграничен екологичен проблем с морските отпадъци, обект на загриженост по целия свят.

Проектът, в съзвучие с последователните усилия на Черноморска мрежа на НПО, цели намаляване на твърдите отпадъци в морската среда и по крайбрежието, което може да стане само с прилагането на бързи и ефективни политики и мерки за намаляване и  предотвратяване на отпадъците при източника им. Ясно е, че истинското предизвикателство е прилагането на такива политики и мерки на местно, национално, регионално или под-регионално ниво. Това предполага наличието на интегрирана правна рамка, включваща ефективни политики и революционни решения, свързани с намеса на политиците и участие на много широк кръг от обществеността.

По проекта МЕЛТЕМИ ще бъде извършена базисна оценка на морските отпадъци в конкретни крайбрежни зони. В рамките на МЕЛТЕМИ са планирани и съвместни дейности с вземащите решения за разработване на предложения за национални и транснационални планове за действие за намаляване на морските отпадъци.   Важната крачка от политики към действие се допълва с екологично образование и развитие на морската грамотност и знания по въпросите на твърдите отпадъци в морската среда с инициативи като „Синьо кафе“ и „Училище@МЕЛТЕМИ“ за ангажиране на обществеността и младежи от средните училища.

Ще бъдат предложени специфични непазарни мерки за морските отпадъци, а тяхното приложение ще улесни в перспектива прилагането на концепцията за кръговата икономика и ресурсно-ефективната „зелена“ икономика  в политиката на четирите държави. Проектът е с продължителност 2 години, в него участват осем партньори и общата му стойност е около 1,230 млн. евро. Новост в проекта е включването на местни власти и местни общности, които съвместно с вземащите решения политици ще обсъждат и приемат решения за подходящи практики и подходи за развитието на местния капацитет и разработването на национални планове за действие във всяка държава, както и на предложение за интегриран и съгласуван транснационален план за действие за морските отпадъци.Прочетена 293 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.