Вторник, 20 Март 2018 11:00

Тридневка на големите празници на Земята

Оценете
(1 глас)
Трите дни – 21, 22 и 23 март са празници на планетата Земя.

Денят на Земята на 21 март се празнува и като Световен ден на гората и като Световен ден на поезията. 22 март е Световен ден за водата на Земята. На 23 март се празнува Световен ден на метеорологията.  Обща за трите празнични дни е темата: проникване на ноосферата в биосферата, хидросферата и атмосферата.

За първи път, Денят на Земята се чества на 21 март през далечната 1971 г., по инициатива на Организацията на обединените нации. Генералният секретар на ООН У Тан подкрепя идеята със специално обръщение към народите на Земята: „Нека бъдат само мирни и радостни Дните на Земята за нашия прекрасен космически кораб – планетата Земя, летяща и въртяща се сред хладния космос и носеща своя толкова крехък товар, живота“.

Символът на празника  Ден на Земята е Камбаната на Мира. За да се отбележи този ден, в най-различни страни зазвъняла Камбаната на Мира, чието послание било да призове хората да се обединят и да опазят мира на планетата. Този празник трябва да помага за приятелството и взаимната помощ между народите. Първата камбана на мира е излята още през юни 1954 г. в щаб квартирата на ООН в Япония от монети, събрани от деца от 60 страни, а на нея има и надпис – „Да живее мирът в целия свят“. Призивът на камбаната на мира остава актуален и днес.Поставена пред сградата на Обединените нации в Ню Йорк „Камбаната на мира“, тя стои като символ на спокойствието, мирния живот, приятелството, братството и солидарността между народите. Точно в началото на първия час на 21 март, с трикратен звън Камбаната на мира отбелязва „Празника на земята“.

Именно с този звън на 21 март 1971 г. се поставя и началото на официалното честване на Деня на Земята.

Денят на Земята 21 март е избран и за Световен ден на гората, за да се мобилизират хората в защита на флората и фауната. Този ден се отбелязва по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, проведена през ноември 1971 и подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие.Защото Земята продължава да живее благодарение на Гората. Защото именно горите са природното богатство, на което дължим чистия въздух, който дишаме. Без гората ще загубим и чистата вода, която пием. Горите са и естествената среда за живот и развитие на разнообразието от растения и животни. Благодарение на горите на значителна част от планетата се формира благоприятен за живота климат.  Освен това горите са и от особено важно значение за икономиката на дадена държава. Всеки един от нас носи отговорност за опазването на това природно богатство, както и за неговото развитие и рационално използване в името на благоденствието на страната.

Денят на Земята 21 март е избран и за Световен ден на поезията по решение на 30-тата сесия на Генералната конференция на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) (26 октомври – 17 ноември 1999 г.) в Париж, Франция, прието на 3 ноемвр и 1999 г.  Целта на този празник е да популяризира писането на поезия, публикуването й и четенето й пред публика по света. Презумпцията е, че поезията е “за всеки жив читател и за всеки жив поет”. всеки има право да твори, всеки има право на мнение, което открито да изрази. Всеки има право да открие красивото в света и в себе си, всеки има правото и задължението да направи света и себе си по-красиви и по-добри.Поезията отразява красотата на Земята и Гората.

Денят на земята се празнува и през април - на 22 април, но двете дати имат различен смисъл и начин на провеждане. Докато през март, Денят на Земята има за цел да насочи вниманието на обществеността към опазване на мира на Земята, то на 22 април задача е  да се обединят хората в защита на околната среда на живота.

Създаването му е по инициатива на международното движение Earth Day Network, като е наречен още празник на чистата вода, земя и въздух или всичко, което е необходимо за нормалното функциониране на живота. По традиция, в деня редица страни призовават населението да е единно и да пази красива и чиста земната природа

 

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март за  привличане на вниманието върху значението на водата за живота и за хората и необходимостта от опазването й. Идеята за честване на Световен ден на водата e изказана за пръв път през 1992 г. на Конференцията на ООН за околната среда и развитието (UNCED) в Рио де Жанейро. Датата 22 март е определена съгласно резолюция 47/193 на Общото събрание на ООН от 22 февруари 1993 г.

През 2017 г. темата бе свързана с отпадъчните води. Кампанията „Защо хабим водата?“ (Why waste water?) отправяше послания за намаляване на количеството на отпадъчни води и възможностите за оползотворяването им.

Темата за 2018 година е „Природата за водата - природосъобразни решения за водите”, като целта е да се насочи вниманието към справяне с предизвикателствата на водата на 21 век, чрез базирани на природата решения.

Кампанията, наречена „Отговорът е в природата“, е насочена към повишаване информираността относно природосъобразните решения. Ключовото послание, е че тези решения /възстановяване на горите чрез залесяване, на връзката между реките и заливаемите площи на влажните зони/ са устойчиви и ефективни начини за възобновяване на баланса на водния цикъл, за смекчаване на последиците от климатичните промени и оттам – подобряване на човешкото здраве и качеството на живот като цяло.

 

Всяка година на 23 март от 1961 г. по инициативата на СМО и под егидата на ООН се чества Световен ден на метеорологията (World Meteorological Day).  На 23 март 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО). Република България е една от първите страни в света, подписала конвенцията. Световният ден на метеорологията завършва тридневката на големите празници  на Земята, Водата и Климата.

Всяка година темата на Световния ден на метеорологията е различна; за 2016 година е била: „По-горещо, по-сухо, по-влажно: С лице към бъдещето”, а за 2017 година „Разбиране за облаците“.Тази тема е изключително важна днес, защото трябва да вземат смели решения за борба с изменението на климата. Облаците заемат централно място в наблюденията на времето и създаванто на  прогнозите. Те играят и важна роля за кръговрата на водата и формирането на глобалното разпределение на водните ресурси. През 2018 г. девизът е: „Времето, климата и водата през информационната ера”. Задачата е да се отчетат и да се приложат в технологиите постиженията на хидрологическата, метеорологическата и геофизическата науки. Тези постижения внедрени в дейността на националните хидрологически и метеорологически служби ще допринесат за по-добро управление на околната среда.

 

 

 

 

Прочетена 277 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.