Четвъртък, 22 Юни 2017 08:50

ЮНЕСКО одобри четири български биосферни резервата

Оценете
(1 глас)

Цялата територия на община  Малко Търново (3/5)  от Парк „Странджа”) е включена в представителната биосферна общност на ЮНЕСКО, работеща за устойчивото местно развитие, като биосферен резерват„Узунбуджак“   

ЮНЕСКО одобри обявяването на „Централен Балкан“, „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“ за  биосферни резервати.  Това стана на 29-ата сесия на  Междуправителствения координационен съвет по Програмата „Човекът и биосферата“, състояла се в Париж от 12 до 15 юни. С решението си Съветът потвърди, че четирите биосферни резервати отговарят на изискванията и принципите на Севилската  

стратегия. Номинирането им беше подкрепено от местните общности и отговорните държавни институции.

Биосферните резервати са инструмент за устойчиво развитие на  регионите, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност. Членството към световната мрежа на биосферните резервати е международно признание за това, че съответната територия се управлява по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление.

МОСВ изразява своята благодарност на общините Карлово, Троян, Павел баня, Севлиево, Антон, Асеновград, Силистра и Малко Търново за готовността им да включат своите землища в съвременни биосферни паркове (включващи Национален парк „Централен Балкан“, резерват „Червената стена“, поддържан резерват „Сребърна“ и резерват „Узунбуджак“), както и за оказаната подкрепа при изготвянето на номинационните формуляри, внесени в Секретариата на Програмата „Човекът и биосферата“ през 2016г. Благодарение на съвместните усилия на горните общини, МОСВ и неговите регионални подразделения - ДНП „Централен Балкан“, РИОСВ – Пловдив, РИОСВ – Русе, РИОСВ – Бургас и НПО, подпомагащи процеса по изготвяне на номинациите, стана възможно обявяването на тези територии като биосферни паркове от съвременен тип.

В продължение на почти 40 години 16 български биосферни резервата са изпълнявали ефективно „консервационна“ и „логистична“ функция, за опазването на генетичните ресурси, видовете и екосистемите и осигуряването на условия за научни изследвания, мониторинг и образование.  През годините концепцията за биосферните резервати се е развивала, съобразно съвременните предизвикателства. Постепенно на преден план е излязъл човекът и взаимодействието му с природата.  Първоначалната функция на биосферните резервати се е надградила – от чисто „опазваща“ и „научна“, е станала „функция на развитието“,  ориентирана към устойчивото ползване на природните ресурси. Биосферните резервати постепенно са се превърнали в успешни модели за хармонично съжителство между човека и природата.

 

 

 

 

Прочетена 422 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.