Събота, 04 Март 2017 21:59

На 3 март 2017 г. чествахме националния празник в Сан Стефано!

Оценете
(4 гласа)
Как бе отбелязан националния празник в Сан Стефано?

За датата и за историята на празника
На този ден (19 февруари – 3 март) през 1878 година в Сан Стефано е подписан договор между Русия и Турция за приключване на Руско-Турската война.

За първи път 3 март се празнува през 1880 година като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

От 1888 година се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Под това име датата се утвърждава като празник със Закона за празничните дни на Княжество България от 1900 г.

Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

През 1988 г. е обявен за официален празник в Н Р България.

С решение на парламента от 5 март 1990 г. денят е обявена за Национален празник на Република България.

 

За връзката на името на Сан Стефано и на България
На трети март 1878 г. Историята свързва името на малкото рибарско селище край Цариград Сан Стефано с името на България. Макар и Санстефанска България да съществува толкова кратко, че  да не успее да достигне до всички всички българи в очертаните в Санстефанския договор граници, тя олицетворява тяхната вековна мечта за обединение. „Великите сили” на Европа, като не допуснаха да се осъществи и материализира, съдействаха Санстефанска България да се превърне в символ. За много българи Картата на Санстефанска България е образец за справедливо очертаване на границите, според преобладаващите етноси.
Санстефанският договор доста вярно потвърждава границите, които българите сами очертават и определят като своя етническа територия с учредяването на Екзархията през 1870 г. и с проведените през 1873 - 1875 г. допитвания.

 

Две селища в България и Турция променят имената си
Територията на Турция, според Санстефанския договор от 03.03. 1878 г., е значително по-голяма в сравнение с определената с Лозанския договор от 23.07. 1923 г., но след обявяването на Турция за президентска република през 1924 г. името на Сан Стефано е променено (1926) на Йешилкьой, (на турскиYeşilköy).

По-малко от десет години след това, през 1934 г. в България  едно село от Исмаилфакъ се преименува на Сан Стефано. Изглежда в двете държави правителствата и хората имат различно отношение към Сан Стефанския договор  и името Сан Стефано. По различен начин в двете държави оценяват връзката на границите, определени от Берлинския трактат, с бъдещите прояви на геноцид, с въстанията на поробените и погромите след тях, с кръвопролитията и жертвите от всички страни, с бедствията на милиони бежанци от  Балканските и Първата Световна войни. Вероятно, ако Санстефанският договор бе в сила, историческата съдба на България и Турция, на българите и турците щеше да е по-добра.

 

Можем ли да честваме 3 март в Сан Стефано на две места?
Заглавието от в-к
„24 часа”,  Защо да не честваме 3 март и в Сан Стефано, видяхме, след като се върнахме от Сан Стефано в Бургас. Напълно подкрепяме добрите идеи и предложението на автора на публикацията под горното заглавие, съгласувано с домакините от Йешилкьой, да се поставят подходящи паметни знаци, да се определят и да се подготвят за посещение обектите, свързани с мирния договор, както и да се включат в програмите на български и на турски туроператори. Но, според нас, има още по-големи неизползвани възможности да се направят повече подобрения в българското Сан Стефано.

За да проверим тези възможности, ние предварително бяхме решили да участваме, заедно с жителите на Сан Стефано, в честването на националния празник на България. За нас тази възможност се осъществи благодарение на  съдействието на Николина Караганчева и нейните родители.

Искаме отново чрез кметския наместник Гергана Пенева и секретарката на читалището Хубавена Георгиева да изразим нашата благодарност към всички участници в това незабравимо празненство.

Убедени сме, че предстоящото честване през 2018 г. на 140 годишнината от подписването на мирния договор в Сан Стефано е подходящ повод да се обединим и да помогнем на българското Сан Стефано да се подготви и да може да посрещне повече българи, които искат „да честват 3 март – като национален празник в Сан Стефано”.

   

Как протече празника в Сан Стефано?
Преди да започне тържеството в клуба бяха представени битовия кът и наградите за участие в различни фестивали, прегледи и изложения. Празничната програма включваше слово от Стоян Димитров, който проследи причините и повода за войната, нейния ход, както и последиците от Санстефанския мир и от решенията на Берлинския конгрес. Последва много емоционален рецитал за Балканджи Йово от Цонка Иванова и за детето от Батак, изпълнен от Янка Иванова. Прочувствено бе прочетен от Мария Георгиева историческия разказ за избиване на населението и опожаряване на близкото село Бакържикьой. Една кратка история на Сан Стефано, представена от кметския наместник Гергана Пенева показа как само за половин век  жителите на селото намаляват повече от 10 пъти. Тържествената част завърши с песните на фолклорния състав, спечелил доста награди при представянето си на мероприятия свързани с фолклора в Република България. Всички, - групата и публиката - станали прави изпълниха заедно химна на Странджа „Ясен месец веч изгрява”. Всички заедно поднесоха цветя на двата паметника на загиналите за осъществяване идеала за СанСтефанска България.

Всички участници в тържеството имаха възможност да видят и да опитат някои от произведенията на групата спечелила първо място на общинската кулинарна изложба.

 

„Зелен туризъм” ще продължи да популяризира инициативите в подкрепа на българското Сан Стефано!

 

Прочетена 1403 пъти Последно променена в Неделя, 05 Март 2017 16:43

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.