Петък, 20 Януари 2017 09:54

ЕКСПЕРТИТЕ: РИСКОВЕТЕ ЗА ЗЕМЯТА И ХОРАТА ПРЕЗ 2017?

Оценете
(3 гласа)

Докладът, представен пред Световния икономически форум за  глобалните рискове през 2017 г., изготвен от 750 експерти, поставя на първо място заплахите, свързани с промените в глобалната околна среда.

За Форума. Световният икономически форум в Давос(СИФ, World Economic Forum) — е международна организация за публично частно партньорство. Историята на Форума започва през януари 1971 г., когато професор Клаус Шваб от Женевския университет събира предприемачи и политици, за да обсъдят заедно перспективите за развитие на европейския бизнес на световния пазар. Поставя се началото на ежегоден Европейски (по-точно западноевропейски) форум за обсъждане на широк кръг от политически и икономически проблеми. От 1974 г. на Форума  започват да канят политиески лидери, а от 1976 г. се приема система на постоянно членство. От 1987 г., нарастналото световно значение на форума, се отразява и в названието Световен икономически форум. Ръководството на форума се намира в Женева.

Главна проява на СИФ са годишните срещи, които се провеждат през втората половина на януари в планинския курорт Давос. На тези срещи се канят водещи лидери от политиката, икономиката, науката, които трябва да отговарят на високи критерии, за да се поддържа рейтинга на форума. През януари 2017 г. 47-то заседание на Форума бе открито от китайския лидер Си Цзинпин, който присъства начело на голяма авторитетна делегация.

Членовете на СИФ плащат членски внос, който се използва за финансиране на изследванията на експертите и за проявите на Форума.Ще представим накратко основните изводи в ежегодния (за 2017 г.) експертен доклад пред Форума за глобалните рискове(Global Risks Report 2017 )

За глобалните рискове. Според 750-те експерти, изготвили доклада, главната заплаха за човечеството през 2017 г. ще идва от нерешените екологически и геополитически проблеми. Те са причина за масова миграция, която ще осигурява среда за тероризъм в глобален мащаб. В доклада са определени 30 глобални риска и 13 тенденции, които могат да ги усилват и да променят съотношението между тях. Глобалните рискове са групирани в пет категории: икономически, екологически, геополитически, социални и технологически. Като нов ( за разлика от предишните доклади) риск е посочен – неефективност на регионалното и глобалното управление. Определен е като: неспособност на регионалните и глобалните структури да решават икономически, геополитически и екологически проблеми.  

Как се подреждат рисковете? В десятката на най-вероятните рискове за 2017 година са посочени три от сферата на екологията и три от геополитиката. При това два отекологическите – екстремални климатични явления и мащабни стихийни бедствия -  влизат в топ-3 на глобалните рискове.  В десятката влизат и рискове от антропогенни екологиески катастрофи. На второ място по значимост са геополитическите рискове, сред които най-опасни са големите терористически актове, следвани от междудържавни конфликти и неефективно държавно управление. На трето място са технологическите рискове, сред които най-вероятни (на 6- место) през следващите години са мащабни кибератаки. В десятката влизат и социални и икономически рискове: голяма принудителна миграция и незаконна търговия и финанси (контрабанда и пране на пари).

Обективния анализ на заплахите, определени от експертите на СИФ води към изводи, че през 2017 г. човечеството може да се изправи пред безпрецедентна по своя мащаб криза от планетарен характер. Ключова роля за това могат да имат следните фактори:

На първо място, тясната взаимовръзка на глобалните рискове в рамките на междуконтиненталните връзки. Двете най-важни причини за формиране на миграционните потоци са измененията на природните условия в местоживеенето и изостряне на военнополитиеската обстановка в борбата за прородните ресурси. Масовата миграция подхранва тероризма и води до засилване на старите конфликти и поражда нови.

На второ място, световната общност няма ефективни програми и мерки за противодействие на заплахите, има криза на институтите и засилване на противоречията между водещите държави, даже по въпроси, които обективно предполагат общи усилия за борба с тероризма и решаване на регионалните конфликти.

Трето, за пръв път в следвоенната история на Европа на преден план излиза задачата за съхраняване на националната и културната идентичност. Тази задача се поставя  от силните глобални миграционни потоци и неспособността на европейските институти да намерят трайни решения на проблемите.

Четвърто, практически всички глобални рискове, определини от експертите на СИФ, имат ясна тенденция на нарастване – засилва се поляризацията на обществото, задълбочава се кризата на институтите, изострят се регионалните конфликти.

Пето, задълбочават се финансово-икономическите проблеми във водещите държави на света. Там също расте неравенството и се радикализират настроенията. Това се отнася и за САЩ – неопределеност за бъдещето при Даналд Трамп. Само за периода на президентството на Б. Обама, общият дълг на федералното правителство се е увеличил почти два пъти -  от 9, 99 трлн. Долара през 2008 г., до 19, 43 трлн. Долара през 2016 г. Подобни негативни процеси протичат и в Европа.

През 2017 г. рисковете свързани с неравенството и поляризацията в обществото ще растат, констатират експертите на СИФ. Още по-ясно е изразено от френския вестник Le Figaro: „Светът през 2017 година повече ще напомня на света от 1914 година”

Бъдещето на човечеството е наистина тревожно!

В галерията представяме как някои от глобалните медии илюстрираха представянето на доклада на експертите на СИФ за глобалните рискове  .

Прочетена 842 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 09:36

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.