Четвъртък, 03 Ноември 2016 12:03

Интегриран професионален колеж за растениевъдството и животновъдството в Странджа

Оценете
(2 гласа)

На 28.10.2016 г от 14:00 часа,  в Лекционната зала на Народно Читалище „Просвета 1914“- гр. Малко Търново, Община Малко Търново и Агро клъстер „Устойчиво развитие на Странджа"организираха кръгла маса  „Странджа. Агрообразование - агробизнес – перспективи“. Като съорганизатори на дискусията се представиха  СНЦ "Черноморски институт" и  СНЦ "Европейски образователен център". Организаторите обявиха, че продължават дискусията  от проведената в началото на лятото кръгла маса „Устойчиво развитие на Странджа“.  

В петъчната дискусия вниманието на участниците бе насочено  към агрообразованието като фактор за развитие на региона. По-точно за създаване на колеж за целева  подготовка на специалисти за управление на агрофирми от  сектора на растениевъдството и животновъдството. Според организаторите на срещата, природните дадености и климатичните особености на региона са особено подходящи за развитие на тези подотрасли на селското стопанство.

Очевидно Агро клъстер „Устойчиво развитие на Странджа" има намерения да засили ролята на агросектора за по-добро бъдеще на Странджа.

Пред участниците на кръглата маса бяха представени идеята и извършената предварителна подготовка  за създаване в Малко Търново на Интегриран професионален колеж с основно направление подготовка на специалисти 4-та степен за животновъдството и растениевъдството в Странджа.  

Дискусията на кръглата маса бе открита от г-жа Любчева - СНЦ "Черноморски институт". Тя представи участниците и от името на организаторите защити тезата, че създаването на такъв интегриран професионален колеж е необходимо и навременно действие, което може да помогне за преодоляването на демографската криза в региона. Г-жа Любчева отчете какво е свършено, представи структурата на Колежа и отговори на въпросите откъде ще дойдат колежаните и преподавателите. Предвижда се  приема в Колежа да е без ограничения за възраст и местожителство. От изложението на г-жа Любчева стана ясно, че до провеждане на дискусията е извършена значителна работа за подготовка на учебните планове и програми.

Кметът на община М.Търново И. Янчев  поздрави участниците и подчерта, че тази дискусия на кръглата маса за създаване на Колежа е от малкото срещи по добри поводи. Общината е от страната на губещите и повечето срещи са по трудни за решаване проблеми и по лоши поводи: за шап, за шарка, за проблеми по границата. По повод растениевъдството и животновъдството в Странджа, Кметът посочи един много важен проблем. Как произведените в Странджа екологични продукти – например билките, да достигат до потребителите без да се смесват с тези, отгледани или събрани край магистралите?.

Представителката на МОН г-жа Гатева представи основните документи, които определят изискванията за организацията на работата в бъдещия колеж. Тя предложи да се разшири обхвата на специалностите, като се включи и подготовка на специалисти за селски туризъм. Посочи, че според статистиката, броят на желаещите да получат професионално образование в учебните заведения в страната намалява.

Проф. Михов определи учебни план и програми като добре балансирани. Предложи в териториалния обхват на Колежа да бъдат общините от морето до Сакар. Вниманието да се насочи към екологично земеделие и разнообразие на отглежданите култури.

Проф. Греков, който се определи като умерен оптимист или реалист се опита да отговори на въпросите: Какво е необходимо на бизнеса? Как да се предизвика интереса на младите към растениевъдството и животновъдството? Как да се подобри координацията между политика, образование, наука и бизнес?

Представителят на агробизнеса г-н Люцканов посочи най-важното: трябват ни  хора за производството, големият глад е за редови изпълнители, за овчари. Според него, кариерата на ръководителя на производството трябва да започне от стажа и да мине по цялата стълба. Нужни са ръководители, които не само да носят диплома, но да искат и да могат да работят.

Ръководителят на агроклъстера г-н Павлов изрази увереност, че хората ще дойдат. Инвеститорите ще бъдат заинтересовани от проектите на клъстера. Проектът за Колежа е част и един от първите от по-широка обща програма на агроклъстера. Проектантските екипи на агроклъстера работят интензивно. Подготвят се и други проекти, които ще бъдат представени по плана Юнкер

Представянето на панелистите от П-еобразната кръгла маса премина без прекъсване почти 4 часа. Организаторите, чрез проведената конференция добре представиха темата и дадоха старт за публична дискусия.

Разбира се, на публиката от Странджа ще е нужно повече време, за да осмисли цялата информация. В тази публична дискусия вероятно ще се появят много най-различни въпроси, на които ще трябва заедно да се търсят и дано се намерят верни отговори. Участието на всички заинтересовани от развитието на растениевъдството и животновъдството в Странджа в обсъждането на проектите  създава добра възможност населението на общината да се сплоти и да се  развива като общност.

Защото: „Общността е ежедневен плебисцит за бъдещето.”

„Зелен туризъм” изразява готовност да участва в дискусията, като представи на своите читатели различни мнения по темата.

Като се ръководим от убеждението, че „Бъдещето е наша работа”, ще завършим тази актуална информация с едно изречение на Дени дьо Ружмон:  „Защото колкото е необходимо да се попитаме какъв ще бъде резултатът от онова, което предприемаме, и да продължим или не, познавайки последиците, толкова е опасно и заблуждаващо да подчиним решенията си на предсказания, които ще бъдат правилни само ако правите (или допуснете да се направи) още от сега всичко необходимо, за да се сбъднат.”

 

Виж:Дени дьо Ружмон за парадоксите на проспектирането

Прочетена 693 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.