Сряда, 22 Април 2015 18:21

Добросъседството – ценност и ресурс за туризъм

Оценете
(2 гласа)

От Бълъкесир и Къркларели, през Бръшлян и Поморие, до Жеравна

Върбан Москов

Имах голямо желание посещението на експертите, изпратени от г-н Мустафа Яман в България  да бъде приятно и полезно. Вероятно това чувство на уважение и желание за сътрудничество се появи, когато през юни миналата година в село Бръшлян наблюдавах срещите на Областния управител на Къркларели М. Яман с пионерите на селския туризъм от селото. Въпросите, които поставяше на покойната Жечка Калоянова ( виж: Странджанското семейство Калоянови ) и на другите участници показваха, че г-н Яман преди това бе посещавал селото и бе запознат с някои подробности за направеното в Бръшлян. Тогава малко завидях на съседите, че имат такива служители на държавата. Затова, без колебание приех предложението на г-жа Шенай Чекич от Агенцията за развитие на Тракия, да помогна за организиране на посещението на група експерти от област Балъкесир и Агенцията за развитие на Южна Мармара. Новият Областен управител на Балъкесир - г-н Мустафа Яман, поставил на експертите задачата да проучат на място опита в развитие на селски туризъм в Бръшлян и в други селища на България. Предвидено бе г-н Яман лично да ръководи групата. Високото ниво на ръководителя на групата усложни програмата, а голямата му заетост наложи два пъти да се променят датите на посещението. За съжаление, в деня на посрещането разбрахме, че съдбата се е разпоредила посещението да се осъществи без г-н Яман. Това се отрази, както на настроението на участниците, така и на програмата на посещението. Надяваме се, че независимо от тези промени, посещението на експертите от съседна Турция ще бъде полезно и за двете страни. Заедно можем да поставим начало на партньорство с добро бъдеще.

Първата нощувка бе в Чайковите къщи в Бръшлян. Гостите, които бяха тръгнали от друг континент, естествено пристигнаха късно през ноща, уморени от дългия път. Все пак, използвах времето, докато се сервираше вечерята, за да очертая накратко факторите за възхода и упадъка на икономиката на Странджа. Опитах се да обоснова нашите идеи за ефективността на селския туризъм в Странджа и на партньорството между организации и фирми от двете страни в сферата на туризма. 

В миналото, когато са липсвали транспортни средства с хладилници, на пазарите на двете столици на Османската империя – Истанбул и Одрин - овчарите и джелепите от Странджа са имали безспорното предимство на местоположението. Агнетата и овните на собствен ход, вървейки и пасейки, за няколко дни са стигали до богатите потребители на тези големи пазари. Днес туроператорите трябва да заместят джелепите и да докарат богатите потребители близо до къщите и кошарите на странджанските фермери. Животновъдството е нужно за туризма в селата на Странджа в две направления: да осигури здравословна храна, млечни и месни продукти за туристите, както и за опитомяване на природата, за поддържане гостоприемството на околната среда. Трансграничните туристически продукти могат да предизвикат повече интерес и да направят дестинациите по-привлекателни за туристи от далечни страни, като Австралия, Бразилия, Индия, Китай, САЩ, Япония и др.

Рано сутринта на 20 април експертите се срещнаха с турския консул от Бургас  и  представители на община Малко Търново:  г-жа Тонка Стоева – зам. кмет и             г-жа  Веска Тодорова – завеждащ ТИЦ. Наред с официалните приветствия и благодарности се заявиха и намерения за бъдещо сътрудничество.

Още преди 9 часа жените от групата за странджански фолклор бяха готови да представят своята програма. С песен посрещнаха гостите пред открития музей на Дружество „Бръшлян” и ги поканиха да влязат вътре в закритата част на седянката. Обясниха как да разпознаят момите от семейните. Всяка бе заета с различна работа, свързана с обработката на вълната. Работеха и пееха. Преводачите превеждаха съдържанието на всяка песен. Дойде ред на игрите през пости – филека, в които се включиха и гостите. След това тъпанът призова всички за ръченица и хоро.

Втората част на срещата бе посветена на предаване на бръшлянския опит. Жените разказаха за началото и отговориха на много въпроси. Гостите посетиха килийното училище, където се продължи разговора за началото на туризма в Бръшлян. След това  продължихме обсъждането на темата при обиколката на селото.

Още при посещението в килийното училище се отказахме от намерението да бързаме за откриването в 11 часа на туристическата борса в Бургас. Когато наближихме разклона за село Младежко, вече наближаваше времето на договорените срещи в Бургас и затова подминахме без да се отбиваме. Предварително се бяхме отказали от предложението да се срещнем и с жените от пенсионерския клуб в село Извор.

В Бургас една част от групата проведе срещи в областна управа и в консулството на Република Турция, а останалите посетихме щандовете на туристическата борса „Вашата ваканция 2015”.

Бях поръчал на г-жа Велика Славова от фирма „Зефир – 2000” да подготви за след обед на 20 април кратка програма за около 3-4 часа около Поморие. Екипът на „Зефир-2000” и домакините от Музея на солта и от Центъра за наблюдение на птиците показаха висока култура на туристическо обслужване, но ние отново трябваше да се откажем от продължението, за да стигнем без голямо закъснение за нощувка в Жеравна.

Още в началото бях убеден, че включването на Жеравна при само две нощувки в България, при идване от и връщане в Балъкесир (Мала Азия), поставя на изпитание програмата. Но все пак Жеравна е постижение за България. Там също има много проблеми, но беше добре, че отидохме. Не беше добре, че магазините за сувенири бяха затворени. От магазина насреща ни казаха, че работят само в събота и неделя, а ние посетихме Жеравна във вторник.

Разделихме се с взаимни уверения в желание и готовност за сътрудничество. 

Прочетена 581 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 11:00

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.