Петък, 11 Юли 2014 15:29

Еньовден в село Факия

Оценете
(2 гласа)

На 23 и 24 юни в село Факия се проведе фолклорния фестивал „Еньова буля“, където група от представители на медиите, на туристически фирми и сдружения имаха възможност на място да наблюдават на живо етапите на протичане на празника, да се запознаят с участниците в този съхранен местен празничен обичай и да обсъждат от различни позиции възможностите възстановките на тези обичаи да се използват за създаване и предлагане на интересни туристически продукти.  

Провеждането на фестивала и посещението на групата се организира в изпълнението на проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“, съфинансирана от ЕС, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Основна насока на проекта е интегрирано управление и ефективен маркетинг на туристическия потенциал на общините Бургас, Камено, Малко Търново, Приморско и Средец и утвърждаването им като привлекателна туристическа дестинация, търсена за посещение през всички сезони.

Целта на организаторите на фестивала бе участващите представители на медиите и на туристическите фирми да се запознаят с възможностите, които предоставят: историята на селото, традиционните народни обичаи и билките, като елемент на биоразнообразието в землищата на селата за привличане в селата на туристи с по-широки интереси и висока платежоспособност.

Основното събитие, определило името на фестивала бе „Еньовата буля“. Според традицията обредното обхождане на селището е „за берекет“. Пак според традицията главни изпълнители на процесията трябва са момите на селото. Както в повечето села на България и във Факия в момента момите са дефицит и затова отсъстващите бяха заместени от техните баби, които са били последните моми, участвали в празника в край на 60-те години на миналия век.  Бабите бяха мнозинство, но радващо и обещаващо бе присъствието в групата и на представители на младежта. Най-истинска, както се вижда от снимките бе самата Еньова буля.

За да се съживят и за да имат бъдеще тези празници е наложително да се открият подходящи форми за включване в обрядите и ритуалите на истинските наследници - младежите и децата. Всички ритуали при обредното обхождане на селото от Еньовата буля, отношението към водоизточниците и водата и земята през този ден, както и действията при другите прояви виж:

ДИМИТЪР МАРИНОВ: БИЛКИТЕ НА ЕНЬОВДЕН

Имат важно познавателно и възпитателно значение. Приелите християнската религия или покръстените празнува рождеството на двете основни фигури, на Йоан Кръстител  и на Исус Христос, непосредствено след двете основни слънцестоене – зимното и лятното.  Тези рождества съвпадат с нова посока в движението на Слънцето. Слънцестоенето оказва пряко влияние върху тенденцията за изменение на силата дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от развитието на природата и живота на хората, което ги прави важни за календара.

Много от културите по света почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват празници с различни обряди и ритуали, организират се основните календарни фестивали, при които се извършват различн обряди с ритуални действия, свързани най-вече с желанието да се предизвика повече плодородие.

За бъдещето на празника е важно да имаме отговор и на въпроса: Каква потребност искаме да задоволим с празнуването? За кого ще бие камбаната? Празника се организира, за да се задоволят духовни потребности на местната общност или за да се предизвика интереса и да се получат парите на платежоспособните туристи. Възможно ли е да се съчетават подобни цели и коя ще бъде определящата.

Очакваме дискусията започнала в групата по време на посещенията, свързани с проекта да продължи и след неговото приключване.     

Прочетена 414 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 11:26

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.