Петък, 15 Август 2014 13:09

120 години от рождението на дядо Влайчо

Оценете
(4 гласа)

Възрастни хора от Сливенска, Старозагорска, Хасковска и Ямболска области разказват легенди за Влайчо и за ясновидските му дарби, но за много българи той все още е неизвестен.

В концлагера, в който е бил дядо Влайчо, затворниците са копаели каменни въглища в рудник. Един ден той отишъл при началника и го предупредил да не изпраща затворниците в забоя, защото ще има свличане на пластовете и галерите ще се затрупат. „Ще загинат стотици хора. А защо да загинат, когато могат да работят?!“, му казал пророкът. Началникът го запитал: „Откъде знаеш това?". Влайчо му казал: „Бог ми го каза". 
Началникът не му повярвал. Но дядо Влайчо се приближил към онзи следовател, който го изпратил в затвора и който вече също бил затворник като него, и го помолил да свидетелства: „Началникът на концлагера не ми вярва, но ти можеш да го убедиш, като му разкажеш за пророчеството, което бе за теб и което се сбъдна. Началникът ще послуша теб и няма да изпрати стотици хора в рудника да бъдат затрупани". Така и сторили. И онзи му повярвал. На следващия ден той не изпратил никого в рудника, а към обед наистина станало свличане и затрупване в галериите. Всички стоели като втрещени. Началникът извикал дядо Влайчо и му казал: „Такъв човек като тебе не може и не трябва да седи в затвора! Излез оттука, но внимавай какво говориш!". Дядо Влайчо излиза от затвора, няма пукнат грош в джоба си, а трябва да пътува. Чува глас: „Наведи се надолу!". Поглежда, вижда едно портмоне в краката си, отваря го и вътре – точно толкова лева, колкото му трябват за път!...

Това е един описан случай. И днес много възрастни хора не само от Централна България разказват много интересни семейни истории и случки и често произнасят с благодарност името на Влайчо от Конево. Оказва се, че името му е известно и зад граница: в Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, Русия.

Влайчо Жечев е роден на 15 август 1894 г. в с. Коньово, Новозагорско. Още като дете се отличавал. Не бил като другите деца – не искал да играе а бил затворен в себе си и изучавал виденията, които му се явявали непрекъснато. Веднъж, докато бил сред гората, отново имал видение и съзрял картините на бъдещата война. Разказал на хората, но никой не му повярвал и някои дори му се присмели. Но точно след 12 месеца обаче започнала войната. Едва тогава хората се сетили за него и за виденията му. Тръгнали да го търсят, за да го питат за съдбата на близките си на бойното поле.

През целия си живот Влайчо от Конево живеел като аскет – скромно ядене, без , месо, алкохол и цигари. Когато през 1916 година бил мобилизиран, Влайчо обяснил на командира си, че съвестта му не позволява да убива хора и не може да стреля по врага, затова отказва да носи оръжие. Дали му да води полковото магаре, но ясновидецът взел на гръб дисагите, а животното вървяло спокойно зад него. Винаги казвал на хората  да се радват на трудностите, защото те са двигател на живота. Приемал съдбата си, защото според него, колкото по-извисена е една душа, през толкова повече изпитания трябва да премине."..Отстъпва реда си за отпуск на другите войници но когато получавал колет с храна, всичко споделал с другарите.

Когато след края на войната Влайчо се завръща у дома, славата му вече се е разчула и до долечни места. След завръщането си от фронта станал последовател на Петър Дънов. . Срещата с Учителя е случайна, но повратна в живота на пророка от Коньово. Общуването с Дънов отприщва творческата му енергия. Сам започва да създава сказки на различни теми, прави първите опити за окултни тълкувания, пише стихове, реферати и откровения. В това време пророческите му умения и лечителски дарби стават феноменални.

От предсказанията му се поинтересувал дори цар Борис ІІІ, който се среща, за да.узнае какво бебе ще роди съпругата му Йоанна Савойска и какъв цар ще бъде наследникът. Отговорът на първия въпрос е „Детето ще е мъжко” и Царят е радостен, но скоро помръква, когато дядо Влайчо казва:”нито ще е царствен, нито ще царува.”  

По време на пътуванията си по различни градове и села отново се е срещал с учителя Дънов. Създателят на Бялото братство решил да го запознае с Ванга. Събрал ги на вечеря, сложил ги да седят от двете му страни на масата. След като се нахранили, ги накарал да си гледат един на друг."Ти, брат Влайчо, какво виждаш за сестра Ванга", веднага поставил въпроса Дънов. Ванга току-що се била омъжила. "Ти скоро се омъжи, сестра Ванга, но виждам, когато не е далеч времето, че ще останеш вдовица. Домът ти ще стане като клуб и много хора ще идват", веднага изрекъл Влайчо, а ясновидката от Рупите останала потресена. Учителя накарал Ванга да предскаже бъдещето на Влайчо. Тя започнала да обяснява, че той обича природата и да гледа пчели, но ще дойде време вместо да събира мед, него да приберат. И Ванга се оказва права. В едно от виденията си през 1947 г. Влайчо вижда смъртта на Георги Димитров. Заради това пророчество е обявен за народен враг. И ясновидецът .е прибран. Минава през пернишките и бобовдолските мини и Белене.

През 70-те години във вестник "Работническо дело" е обявен национален конкурс за ясновидци. Явяват се 200 души, в това число и пророчицата Ванга. Целта е да се отсеят хората със способности от шарлатаните. Дядо Влайчо печели конкурса, на второ място след него е самата Ванга! Едва тогава официалната власт започва да търси Влайчо Жечев за съвети. Лично Людмила Живкова отива да го пита за съдбата на близките си. 
И на него му предлагат както на Ванга да му осигурят да приема хора с такса, а той отказва: „Даром ми е дадено от Бога, даром ще давам!”. Той е истински народен лечител и е безсребърник. Това че отказва да приема на кабинет, също му създава проблеми.

 

Изследва го проф. Георги Лозанов - тогавашните научни авторитети, които проявяват интерес към него са очаровани от неговите способности, но Влайчо категорично отказва да бъде „ясновидец чиновник”, „кабинетен ясновидец” Мистерия за науката остават и тайните му способности, въпреки че известният учен проф. Георги Лозанов прави няколко изследователски сеанса с него в Института по сугестология, но не успява да разшифрова загадката.Малко преди да си отиде от този свят през 1981 г.,Влайчо.- пророкът на народа, както вече го наричали, разказал какво вижда за следващите десетилетия. Той обяснявал, че ще има политическа промяна и че скоро комунистите ще предадат властта в България. Имал видения, че ще има екологично замърсяване, че все повече ще стават районите, в които ще има негодна почва. Давал съвети да се ядат повече плодове и зеленчуци, които виреят на високо. По този начин нямало как да поемем от отровите на земята.Неговата племенница Мария Жечева твърди: "Единствена утеха чичо намираше в Библията и книгите, те му бяха най-верните приятели. И днес пазя още томчетата на Лев Толстой, Маркс, Енгелс, Ремарк, Николай Рьорих, Петьофи, Махатма Ганди, попиваше знания от всеки.”.

Прочетена 835 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 11:23

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.