Четвъртък, 22 Май 2014 10:44

За неизгаряемостта на нестинарите: Обяснението на д-р Добран Гарвалов.

Оценете
(9 гласа)

През последната деседневка на месец май и началото на месец юни темата за мистериите на нестинарстото привлича повече внимание. Представихме „За неизгаряемостта на нестинарите - Наблюдението” на д-р Добран Гарвалов.  

Все още приемамаме, че около нестинарството има много неразбрано, както по отношение на произхода, така и по отношение на физиологията и психологията на нестинарите. Затова, отново в раздела „Неразбрано”, представяме изводите, които преди осем десетилетия е направил д-р Добран Гарвалов, така както ги е изложил в своето произведение „Нестинари”:

„За да завършим с психологическото разяснение на манифестациите при нестинарските прихващания, трябва да кажем още няколко думи за тяхната способност да не изгарят от огъня по време на своите танци. При разглеждането на този въпрос трябва строго да разграничим тук две особености: нечувствителност на болка или аналгезия, анестезия, и самия процес на неизгаряне. В медицината са известни много случаи, при които може да настъпи пълно изгаряне на тялото или части от него, без пострадалият индивид да усети нещо... Но у нестинарите и при някои други подобни случаи у други племена и народи, наред с тази нечувствителност, стои и неизгаряемостта на кожата. Това е вече малко по-друго нещо.

Ние видяхме, че при най-новите изследвания нестинарите могат да изтрайват безнаказано в жарта от10 до 20 и повече минути, макар и с прекъсвания. Но според някои показания на свидетели, някога,  когато нестинарството е било в по-голяма степен развито и настроението между играчите е било по-силно, нестинарите са играели с часове в огъня, докато напълно го изтъпчели и го превърнели в пепел. От друга страна, аз имах възможност да констатирам, че танзът на нестинарите в огъня не е едно бързо вигрено скачане из него, а представлява едно плавно движение на краката, при което често пъти става зариване на нозете им до глезените и сравнението на един свидетел, че те ходели из огъня като из „сняг”, напълно отговаря на истината. Други носят жар в ръцете си...

Понеже такава една неизгаряемост в нажежена жар решително противоречи на нашите обикновени схващания за действието на огъня върху човешката кожа и тяло изобщо, то естествено е да се постави въпросът дали в случая не се касае до една измама на нестинарите, до една масова халюцинация, масова хипноза, или пък : е един удивителен фокус...

Трябва да се признае, че да се обясни напълно неизгаряемостта на нестинарите през време на техните екстатични танци в огъня, при сегашните ни познания и малкото ни научни изследвания в тази посока, е наистина доста трудна работа. Но аз мисля, че все пак трябва да се намери едно по-рационално обяснение на този факт. По чисто научен, и дори бих казал, на експериментален път. За жалост обаче вниманието на учените досега винаги се е отклонявало от този тъй важен научен въпрос, в повечето случаи под влияние на една неоснователна предубеденост.

Въпреки всички мъчнотии на това обяснение аз ще се опитам да дам едно макар и много субективно и строго теоретично обяснение на това явление, поне така както аз се старая да си го обясня. За да можем да си съставим една малка представа върху ония физиологични процеси, които стават в човешкото тяло, когато то се намира в огъня при екстатично състояние на човешката психика, трябва да вземем предвид обстоятелството, че краката на нестинарите изстиват силно до положение на вледеняване. Под влияние на вазомоторните и по-специално на вазоконстрикторите кръвоносните съдове се свиват и краката се силно анемизират, както и ръцете. Кръвта се отдръпва към туловището и главата. Но при тази анемия на крайниците те в това време се намират в усилена работа: краката танцуват, а ръцете правят множество и бързи движения. Обикновено знаем, че когато един мускул работи, то в него идва много кръв и температурата на тялото, респективно и на мускула се повишава. У нестинарите под влияние на психическите преживявания такова нещо не става. Нито кръв идва към крайниците, нито топлината се повишава, а тъкмо обратното става: краката се анемизират силно и изстиват. Това именно силно и трайно изстудяване на крайниците предизвиква едно по-силно сцеплание на молекулите и атомите в клетките на кожата и тя вече може да даде отпор на високата температура на въглените. Известно е, от друга страна, че когато мускулите са в контракция, сиреч когато работят, те образуват в себе си специални електромагнитни токове. Ако допуснем, че огънят представлява едно особено електромагнитно явление, то тогава токовете на човешкото тяло неутрализират електромагнитното влияние на огъня и по този начин се обезвредява влиянието на огъня. Такива вихрени електромагнитни токове могат да се образуват само тогава, когато мускулите се намират в крайно възбуждение, каквото екстатичното състояние може само да даде. Образувалото се по този начин електромагнитно поле около краката и ръцете на екстатика неутрализира действието на огъня, респективно на нажежените въглени. При това трябва да се има предвид, че екстатиците във всички страни не играят в пламъци, а винаги върху нажежени твърди тела. Изглежда, че при тия нажежавания се образуват също електромагнитни полета. И тогава, когато електромагнитното поле около краката на екстатика влезе в досег с електромагнитното поле на нажежения предмет, настъпва едно неутрализиране и изгаряне не става.

От много места идват уверения, че паднали предмети от нестинарите, като кърпи, допиране на роклите им до огъня и пр. не се запалвали. Такива факти не са напълно установени, но ако допуснем, че са верни, то и тук можем да повикаме на помощ за обяснение неизгаряемостта на тия предмети пак теорията за електромагнитните полета, които „намагнетизират”, ако можем така да се изразим, за известно време тия предмети и ги правят и тях недосегаеми от огъня.

Тия две хипотетични обяснения несъмнено търпят критика и се нуждаят от експериментални потвърждения. Но при всичкото си старание аз не можах да намеря друго, каквото и да е по-научно обяснение на това странно явление.”

Прочетена 1798 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 11:29

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.