Сряда, 25 Септември 2013 13:25

Змейове, вселени и празници

Оценете
(8 гласа)

„Странджа 2013 – магия или реалност?” този въпрос се четеше от гърбовете на много участници в тържественото откриване на празника на Природен парк „Странджа”. През тази година Фестивалът на зелениката започна от землището на село Евренозово.  В името на селото и на съседните села и местности има един общ корен – еврен. Белеврен, Еврена, Евренозово,Караеврен. Според разпространените в района обяснения „еврен”идва от турски език и има две значения: Еврен, може да означава вселена, но може да означава и змей. Направената анкета доказа, че преобладават привържениците, които обясняват топонимията със змейовете.  Едното от съседните села е наречено на белия змей - Белеврен. Другото е наречено на черния змей–Краеврен. А помежду трите села Белеврен, Евренозово и Караеврен (Близнак) е местността на Змея – Еврена. За да докажат своето пребиваване в района змейовете са оставили много каменни къщи. 

Все още в района се намират доста останки от змейови къщи – долмени. На Странджа баир в гората са бродели млади овчари и затова, според странджанските песни, легенди и разкази на очевидци, по-активно са се проявявали змеиците. „От далече иде – мечка е, мечка е от щревницето. От близо дойде - мома е, мома е с бели фустане, с тенка книката престелка. Нито я куче угада, угада дя я залае....” В „Странджански фолклор” на Горо Горов има три разказа за овчарските умения на змеювете и змеиците. Хората от близкото село Бяла вода (Конак) разказват легендата как змеят, който живеел в пещерата, откраднал хубавата Елена от хорото. Коначене не видяли повече хубавата Елена, но намерили дрехите и край пещерата, която нарекли „Еленината дупка”.

Еврен” може да означава и вселена Много често се среща мисълта, че Странджа е една различна вселена. Някои дори твърдят, че Странджа не принадлежи само на Земята, защото в нея имало център за връзка с извънземните цивилизации. Допускат, че пришълците от другите краища на Вселената., може би са се приземявали в местността Еврена, намираща се между трите села. Темата бе повод по българската телевизия свидетели от съседни села да демонстрират своето умения да използват езика на извънземните. Историята се развива така, че хората от Евренозово и съседните села през последния век преминават през няколко различни вселени. През различните периоди живеят в различни светове. Преди сто години от света на Османската държава преминават към България. Държавната граница от североизток се премества на югозапад. След войните, на два пъти, преди 90 години през месеците юни и септември, евренозовци се самоовластяват с оръжие в ръка и решават да създадат друг свят. Заплащат висока цена за тези кратки опити да отидат в друга вселена. През втората половина на 20 век, повярвали че просветата ще осигури светло бъдеще на селото, евренозовци построяват голямо училище. За съжаление голямата сграда повече време е служила като паметник на неосъществените мечти, отколкото като училище.. Селото стана известно в България и чужбина с първите два големи овцекомплекси в Странджа- Бакъра и Евренозово. Бригади от близо и далече участваха в изграждане на кошарите и на загражденията. Създадени бяха пасища с подобрен тревен състав. Подобри се състоянието на ливадите. Изпълнени бяха мелиоративни проекти за подобряване на влагозапасяването.- Славата на модерните евренозовски овцекомплекси и пасища достигнала чак до шаха на Иран, който през лятото на 1977 г.изпраща в България шефовете на шахската банка и представители на правителството да се запознаят с пасищата и овцекомплексите на Евренозово. При посещението си в село Евренозово те обещават милиони долари инвестиции и двойна цена за агнетата от евренозовските пасища, в сравнение с цената на агнешкото на световните пазари. Тези обещания не се изпълниха, защото Революцията в Иран ликвидира вселената на Шаха и неговата банка. По-късно българите заедно със социализма, ликвидираха .и овцекомплексите, защото ги виждаха като остатък от другата вселена.

През 2013 Евренозово е в съвсем друга вселена. Вселена без деца и училища, без овчари, овце и овцекомплекси, без ниви, ливади и пасища. Вселена, която хората отново искат да върнат на змейовете за времето до следващия Фестивал на зелениката Тревожно е, че, според  редовните посетители на Фестивала, през тази година посещението в Евренозово е било по-слабо от предишните години. Едно от обясненията е, че причината е в датата. Независимо от желанието на организаторите началото да бъде на 18 май, заради извънредните избори се наложи откриването да бъде отново на 25 май. Според много природолюбители не е добре Фестивалът на зелениката да се провежда в дните около 24 май. Не трябва да се принуждават хората да избират между Празника на просветата и писмеността и Празника на Природен парк „Странджа”. Припомнят, че през последната събота и неделя на май се провежда и друг странджански празник - Фолклорния венец на Божура. Първата седмица на юни е нестинарския събор в Българи, а и зелениката през юни вече е прецъфтяла. Може би, по-добре ще е заинтересованите институции съгласувано да приемат, че Фестивалът на зелениката в бъдеще да се провежда в първата събота и неделя след 9 май.

Да привлечем повече хора за празниците и делниците, за да запазим в Странджа повече територии за дейности на хората.

Прочетена 417 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 11:55

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.