Понеделник, 22 Август 2016 12:55

Културното пространство се нуждае от стопани!

Оценете
(1 глас)

Парк „Странджа”  предлага  за  осиновяване  пътеки, заслони и  чешми

 

Писмото от името на ДПП „Странджа”: Park Strandja tarsi osinoviteli, изпратено от Йоана Гюрова, потвърждава актуалността на темата „Селищното землище като пространство на културата.” Проблемът не е нов, но с разширяване на базата за развитие на туризма ще се задълбочава. Решението не може да бъде кампанийно. Нужна е целенасочена системна работа за откриване и институционализиране на съобразени с местните условия правила и форми за стопанисване на частта от туристическата инфраструктура, която се използва като обществени блага. Отнася се не само за обектите създадени от ДПП ”Странджа”, а за всичко създадено, което се ползва безплатно.

От БАЕСТ опити за привличане на повече внимание на местните селищни общности за намиране на трайни решения се правиха при осъществяване на проектите „Зелен туризъм” и „Регионален конкурс „Образцово селище”. Известен добър опит в селата от Парка (Заберново, Бяла вода) има в стопанисването на светилищата (манастирчетата).  

Предлагаме на вниманието на физическите и юридическите лица, членове на БАЕСТ и на всички, заинтересовани от бъдещето на екологичния туризъм в Странджа предложението на Дирекцията на Природен парк „Странджа”  .

Парк „Странджа”  предлага  за  осиновяване  пътеки, заслони и  чешми

 

Природния парк "Странджа”  навърши  21 години.  През този период по територията на парка беше изградена значителна инфраструктура за ползване от хиляди  туристи, посетители на Парка. Създадени бяха десетки заслони край атрактивни обекти,  маркирани бяха десетки маршрути, възстановени и обновени   бяха десетки чешми. За информация на посетителите на Парка бяха поставени стотици информационни табели с образователен, познавателен характер и насочваща информация за защитени територии, природни забележителности, редки и защитени видове, туристически и интерпретативни маршрути. Следвайки неумолимият ход на остаряването във времето на изграденото в парка или повредено от вандалско отношение към инфраструктурата, пред Дирекцията на Парка стои отговорността за извършването на ремонтни и възстановителни работи. В изпълнение на тази дейност беше извършена инвентаризация на повредени информационни табели, заслони, и други елементи на туристическите маршрути, с цел облагородяване на туристическата и информационна среда по територията на защитената територия. Въпреки ограниченото финансиране, парковата дирекция  търси  всякакви възможности за изпълнението на тази задача - спонсориране от подкрепящи екологични проекти организации, горското ведомство, държавните горски предприятия, или чрез "осиновяване" на туристически маршрути от подпомагащи  организации или с интерес към развитието на туризма. Това е практика в много страни и нашата увереност е, че ще намерим подкрепа в туристическите среди и обичащите природата предприемачи.

Скъпи приятели, предприемачи, съмишленици, разчитаме много на вашата протегната ръка. Ето и няколко телефона, на които може да се обадите не само, за да помогнете, но и да дадете сигнали за нередности или да предложите какво още може да се направи на огромната паркова територия на ПП „Странджа”:

Инж. Димо Димов – 0889630131

Д-р Дико Патронов – 0886012259

Инж. Стефан Златаров - 887710686

15.08.2016 г.

Детето вече е проплакало!!!

Очаква се регионалната, общинските и селищните общности, служби, фирми, училища, сдружения, домакинства и граждани да се отзоват.

Време е да се променим и да направим неверни изводи като този:

Типичното за българина поведение в организациите на модерното време е „авантаджийството”.Възползването от колективното благо (организацията) без да се допринася за него е социално поведение, което не само не се санкционира, а обратно – на него му се придава висока стойност. ...

Това е индивидуализъм, носен от склонността и способността на индивида да се възползва от социалните блага, без при това да отдаде нещо от себе си в замяна. Авантаджийството е българският индивидуализъм.”

Таня Чавдарова, Неформалната икономика.

 

Прочетена 550 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 10:15

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.