Четвъртък, 30 Октомври 2014 11:15

Сините океани на алтернативния туризъм

Оценете
(2 гласа)

След няколко месеца ще се навършат двадесет години от Учредителното събрание на БАЕСТ. Историята за създаване на сини океани за алтернативен туризъм не е започнала на 09.06.1995 г. Много преди това в региона са осъществени различни инициативи за разширяване на територията на туризма и за разнообразяване на предлаганите туристически продукти. Търсени са пътища да се излезе от червения кървав океан на конкуренцията. Опитвали са се да използват специфични местни ресурси за създаване на уникално и неповторимо туристическо предлагане.

Повече от четвърт век инициаторите за създаване на Асоциацията са пропагандирали идеите на Стратегията „Син океан”.  На идеята за създаване на неоспоримо пазарно пространство са посветени и значителна част от публикациите във в-к „Зелен туризъм”. Към разширяване на пазарното пространство са се стремели екипите на БАЕСТ, при изготвяне на селищни и общински програми за развитие на туризма, макар и да не са използвали точно терминологията, възприета от У. Чан Ким и Рене Моборньо в книгата „Стратегията „СИН ОКЕАН”- Как да създаваме неоспороимо пазарно пространство и да обезсилваме конкуренцията”.

Отново препоръчваме на членовете и симпатизантите на БАЕСТ това произведение на двамата автори. Книгата е много полезно пособие за развитие на пазарното мислене и за усъвършенстване на стратегическото планиране.

Според авторите: „имахме задачата да се учим и да се усъвършенстваме.Искрено вярваме в идеите на книгата ни.Те не са за онези, чиято цел в живота е просто да оцеляват. Това никога не е било наша цел. Ако оцеляването ви задоволява, не четете нататък. Но ако желаете да оставите следа, да създадете компания, която гради бъдеще на печеливши клиенти, служители, акционери и общество, тогава тази книга е за вас. Не казваме, че ще е лесно, но си заслужава...

За да разширим успеха си трябва да разберем от какво се влияе той и как систематично да правим именно онова, което оказва положително влияние върху него. Ние наричаме това умнистратегически ходове и открихме, че създаването на „сини океани” е стратегически ход от централно значение.

Стратегията „Син океан” приканва компаниите да се откъснат от „червения океан” на безмилостната конкуренция, като създадат неоспоримо пазарно пространство, което прави конкуренцията безсмислена. Вместо подялба на съществуващото и често намаляващо потребление и бенчмаркетинга, в основата на стратегията на „синия океан” е залегнало увеличаващо се търсене и отстраняване от конкуренцията ”

Книгата е резултат на дългогодишни изследвания  и анализ на информация за развитието на много фирми от Европа, Америка и Азия за време повече от век.Не е за еднократно прочитане, а за многократно връщане за съветване.

Ще предложим само още 4 изречения за резултатите от тези анализи:

„Установихме, че 86% от новите компании са следствие от разширяване на марката, т.е. увеличаващи се подобрения в рамките на червения океан на съществуващото пазарно пространство.Въпреки това те съставляват едва 62% от общите приходи и само 39% от общата печалба. Останалите 14% от инициативите са насочени към създаването на сини океани. Те пораждат 38% от общите приходи и 61% от общата печалба.”

Затова, според инвестиционната стратегия на БАЕСТ, не трябва да допускаме да се разпилява уникалното природно и културно наследство за вложения в червения кървав океан, който залива и погубва голяма част от специфичните туристически ресурси по черноморското крайбрежие. Загубени са ресурсите за създаване и предлагане на луксозни туристически продукти.

Защото резултатите от бързите и жадни за печалба външни парични инвестиции са подобни на последиците от зачестилите поройни селеви потоци.Голяма част от тези природни и социални бедствия се дължат на липсата на дългосрочни инвестиционни стратегии на селищно, общинско и регионално ниво.

Тези бедствия са трагична последица от проявяващата се обратна зависимост. Колкото нараства сложността на проблемите, които се появяват, толкова се намалява равнището на подготовката на кадрите, които трябва да ги решават. Очевидно е, че хората от големите общности и дейността на техните институции изостават от проблемите. Голямо е изоставането на обществените науки и на социалната практика, използващи подходи и понятия от преди две хиляди години, с които са решавани значително по-прости проблеми.

Нужни са социални иновации. Спасението от природните и социалните бедствия се очаква да дойде от малките общности, в които общуването е пряко и непосредствено. Общности, в които да се инвестира социален капитал, да се утвърждава доверие, да се формира споделена представа за бъдещето.

 

В тези малки общности са необходими и възможни разумни стратегически ходове- инвестиции във всички форми на капитала за създаване на сини океани.

Прочетена 603 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 11:15

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.