Петък, 14 Март 2014 13:32

Фукуяма за признанието като капитал

Оценете
(4 гласа)

Умението да се признава личния принос на всеки човек за развитието на общността има решаващо значение за общата ефективност на вложенията. Това умение за признаване е съществен елемент от социалния капитал. Умението за признаване е признак,  който показва степента на развитие на икономическата култура. В много документи, приети от Общото събрание на БАЕСТ е посочено, че утвърждаването и усъвършенстването на умението за признаване на приноса на личностите, на семействата и на родовете, на фирмите и на институциите е една от най-важните предпоставки за устойчиво развитие на селския туризъм. Посоката на устойчивостта, към възход или към упадък, зависи от баланса между материалните и моралните стимули. Както казват хората в Странджа: „понякога ядът е по-благ от медът”.

За да се разшири кръга на участниците в дискусията, в следващите няколко изречения „Зелен туризъм” представя и позицията на Франсис Фукуяма изложена в последните страници на книгата му „Доверие – новите основи на световния просперитет”:

„Социалният капитал е от критично значение за просперитета и това, което наричаме конкурентноспособност, но по-важното му последствие дори не е за икономическия, а за политическия и социалния живот...Хората са едновременно тясно егоистични индивиди, но и социални същества, които избягват изолацията и се радват на подкрепата и признанието на събратята си...В „Краят на историята и последният човек” твърдя, че процесът на човешката история може да се разглежда като взаимодействие  между две големи сили. Първата е рационалното желание на хората да задоволят материалните си нужди чрез натрупване на богатство. Втората – еднакво важен двигател на историческия процес, е, както Хегел я нарича „борбата за признание”, т.е. желанието на човека да бъде призната същността му на свободно, морално същество... Желанието за признание няма материално изражение, а търси единствено оценка на личността в съзнанието на другите. Всички хора вярват, че имат някаква присъща стойност и достойнство. Когато те не се признават адекватно от другите, хората се ядосват, когато не успяват да получат признание, чувстват се засрамени, когато получават справедлива оценка, изпълва ги гордост. Желанието за признание е изключително мощен елемент от човешката психика. Чувствата на гняв, гордост или   срам стоят в основата стоят в основата на много политически страсти и създават мотивация за голяма част от политическия живот. Желанието за признание може да се прояви в най-различен контекст: в яда на служителя, който напуска компанията си, защото приносът му в работата не е правилно оценен, във възмущението на един националист, който иска родината му да получи равни права с другите държави... Страстите, породени от желанието за признание, често работят за същите цели, както и желанието за рационално натрупване, когато човек например рискува свободата и собствеността си, за да отмъсти на някого, който го е обидил, или когато една нация започва война в името на националната чест....

Каквито и да са очакванията на първите модерни теоретици, изглежда, че развитието на съвременния свят не е просто обуржоазяване на войнствените култури и подмяна на страстите от интересите, а и одухотворяване на икономическия живот и насищането му със същата състезателна енергия подклаждала преди това политическия живот. Хората често не действат в името на максималната полза в тесен смисъл, а влагат икономическа активност в много морални ценности от по-широкия  обществен живот... Социалният капитал е като лостова спирачка, която се обръща по-лесно в едната посока, отколкото в другата. С действията си правителствата могат много по-лесно да го разпилеят, отколкото да го съградят отново.”

Правителствата и повечето държавни институции на България непрекъснато доказват верността на последното твърдение на Фукуяма. За съжаление в същата посока работят и ръководствата на преобладаващата част от фирмите и на сдруженията от гражданския сектор. Не са доведени до полезни резултати и добрите намерения на БАЕСТ.

Прочетена 718 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 11:37

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.