Сряда, 12 Март 2014 10:32

Томас Фрийдман за глокализацията

Оценете
(2 гласа)

В продължение на много години по различни поводи и на различни форуми от името на БАЕСТ се защитава идеята, че възможността за тройна устойчивост в развитието е свързана с глокализация. За да се изясни по-добре и популяризира съдържанието и значението на тази идея „Зелен туризъм” ще представи мнението на  различни автори, които използват този термин: глокализация. 

Предлагаме кратък откъс от книгата на Томас Фрийдмън „Лексус и маслиновото дърво – идеи за глобализацията”

„Единствената надежда е – и това е само надежда, - че държавите ще се научат да създават разнообразни филтри, за да предотвратят заличаването на културите си от хомогенизиращите амбиции и натиск на глобалния капитализъм. Защото, като се има  предвид силата и бързината на глобализацията в наши дни, тези култури, които не са достатъчно пъргави, за да сторят това, ще бъдат заличени подобно на всички видове, които не могат да се приспособят към промените в своята околна среда.

Смятам, че най-важният филтър е способността да „глокализираш”. Определям здравословната „глокализация” като способност на една култура, когато се срещне с други силни култури, да абсорбира влияния, които естествено и прилягат и могат да я обогатят, и да се противопоставя на явления, които наистина са и чужди, а също да разграничи онези неща, които макар и различни, могат да се възприемат и обявят за различни. Единствената цел на глокализацията е да може да асимилира аспекти на глобализацията във вашата страна и култура така, че да допринася за вашия растеж и разнообразие, без да ги задушава.

Глокализмът е всъщност много стар процес и води началото си от древни времена, когато например местните култури се срещнали с разпространението на елинизма и се опитали да абсорбират най-доброто, без да бъдат стъпкани от него. Юдаизмът е класически пример за религиозна култура, абсорбирала влиянията на много различни страни в течение на поколения, без никога да загуби ядрото на идентичността си. Моят учител, юдейският богослов Цви Маркс, отбелязва, че когато евреите за първи път се срещнали с гърците през ІV век пр.Хр.,единственото нещо, което било абсорбирано по-цялостно в еврейското мислене, била гръцката логика, включена в тогавашното библейско и юдейско учение.

- Тази абсорбция на гръцката логика била относително лесна, защото била органично свързана с действията на равините и богословите по онова време, които се свеждали до култивиране на истината – казва Маркс.- Признак за здравословна абсорбция е, ако едно общество може да вземе нещо отвън, да го възприеме като свое, да го приспособи към собствената си ценностна система и да забрави, че то някога е дошло отвън. Това се случва, когато външната абсорбирана сила докосва нещо латентно във вашата собствена култура, което може би не е било напълно развито, и тази среща с външния стимул наистина пробужда латентното качество и му помага да се развие.  ......

Здравословният глокализъм винаги е процес на редуващи се опити и грешки, но той става все по-необходим. В свят, в който толкова много от защитните стени, огради и окопи бяха премахнати и ще продължават да бъдат премахвани, културите, които са добри в глокализирането, притежават истинско предимство, а тези, които не са, трябва да се научат да го правят. Някои култури очевидно не са добри глокализатори и това прави глобализацията много заплашителна за тях....

Съществува и друга опасност. Някои култури могат да мислят, че глокализират по здравословен маниер, а фактически биват асимирилани и губят идентичността си неумолимо и бавно....

Глокализацията не е здравословна, когато абсорбирате нещо, което не е част от вашата култура, не се свързва с нищо латентно във вашата култура, но вие дотолкова сте  загубили своя досег с културата си, че вярвате в съществуването на такава връзка. Цви Маркс казва: „В медицината се твърди, че един от начините, по които вирусът на рака навлиза в клетката, е, като се маскира така, че клетката не разбира за присъствието му и си мисли, че ракът е органична нейна част – докато не стане прекалено късно, ракът вече е превзел клетъчното ядро и цялата клетка е разрушена.” Това може да се случи, ако глокализмът действа като вирусът на рака, който ви заблуждава да мислите, че нещо принадлежи на културата ви, а всъщност не е така......

Само глокализмът обаче, дори в своята най-здравословна форма, не е достатъчен, за да защити местните култури от глобализацията. Нужни са и някои здрави филтри. Като начало се нуждаете от закони за зониране, закони за защитени райони и образователни програми за запазване на уникални райони и културно наследство от вредно хомогенизиращо развитие... Това изисква сериозно планиране от чиновници, които не могат лесно да бъдат купени, и от политици, готови да признаят истинската стойност на съхранението на нултурата.” 

В „Лексус и маслиновото дърво...” от Т.Фрийдман има много страници, посветени на туризма, към които вероятно ще се връщаме и по други поводи. 

Прочетена 795 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 11:38

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.