Понеделник, 10 Февруари 2014 11:10

Уилям Пети за престъпленията и наказанията

Оценете
(1 глас)

Според Мак-Кулох „сър Уилям Пети бил една от най-забележителните личности на XVII столетие”. Маркс го определя като „баща на политикономията и изобретател на статистиката”. Eдин кратък откъс от написаното около 1660 година убедително ни обяснява защо в България кражбата процъфтява на всички нива.

В своя „Трактат за данъците и таксите” У. Пети се обявява като противник на смъртното и телесното наказание. В глава Х, За наказанията, Пети пише: „Използвани наказания освен паричните глоби са: смъртно, осакатяване, затвор, публично опозоряване, силни болки и изтезания. Ние ще настояваме за паричните глоби и другите ще ги разглеждаме само като възможност да бъдат заменени с парични глоби...

Обаче възниква въпроса: с компенсация от колко пъти е необходимо да се наказва, например джебчийската кражба. Мисля, че е добре за отговора на този въпрос да се изясни от някои опитни познавачи на тази дейност, колко често средно се залавят крадците. Ако се открива само един от десет случаи, то компенсация даже в седемкратна сума би давало добра печалба, а десетократната сума за възмездяване би била само просто компенсация. Поради това възмездяване в двайсетократна сума, ще представлява възмездяване в удвоен размер, т.е. два пъти повече от това, което допуска риска, ще бъде правилно установено отношение между санкцията и щетата и правилната мярка за наказание. 

И без съмнение възмездяването в удвоен, утроен, четирикратен и седемкратен размер, споменавани в Мойсеевия закон, трябва да се разбира именно по този начин, защото иначе кражбата би могло да стане много изгодна и законна професия.

Следващото, което трябва да се разреши,- това е колко части от многократното възстановяване трябва да се даде  на пострадалия. На това аз отговарям, че той никога не трябва да получи повече от една част и даже по-малко, за да го приучат да бъде по внимателен и предпазлив, три части трябва да се дават на този който е открил крадеца, а останалото трябва да отиде за задоволяване на обществени нужди.”

Това е съвет от човек, който е показал изключителни знания и умения в различни области.   

На 14 години Пети се качва кораб, като юнга, да търси приключения и богатства. Но плава само година. След като си чупи крака и не може да работи е оставен на брега в Северна Франция с малка сума пари и малко багаж. Купил патерици и осъществил доста успешни сделки. Постъпва в езуитски колеж. Спечелва възхищението на  монасите като се обръща към тях в стихотворна форма на латински и това му осигурява стипендия. Две години изучава  латински, гръцки, френски, аритметика, геометрия, астрономия. Може да се каже, че математиката изучил до нивото в което се намирала тогава тази наука. Връща се в Лондон и се занимава с картография. След това отново е във  Франция и в Холандия, за да изучава медицина. В Амстердам работи като ювелир  и изготвя оптически прибори. В Париж се наема като секретар на философа  Хобс. В 1650 г. получава степен доктор по физика, става професор по анатомия. В края на същата година става много известен със случая Елен Грин. Пети взема за анатомически изследвания трупа на Елен Грин, която е обвинена в убийство на детето си и е обесена. Когато доктор Пети започва изследванията установява, че в тялото все още има живот и успява да я възкреси. Използва случая, за да извърши и опише наблюдения по анатомия, физиология и психология. Доказва невинността на обесената и организира събиране на средства в нейна полза. Става много известен и е поканен за лекар при главнокомандващия на английската армия в Ирландия. Освен като лекар се проявява и като успешен предприемач. Земята на непокорните католици била конфискувана от Кромуел, за да се продаде и да се покрият разходите по войната, да се раздаде за заплати на войниците. Спешно трябвало да се изготвят карти. Доктор Пети организира картиране и земеразделяне на цяла Ирландия. Започва от нулата за по-малко от година го завършва. Неговите карти са били основен документ за съдилищата в продължение на 200 години. За кратко време става един от най-богатите хора в Англия. 

 

Прочетена 994 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.