Понеделник, 10 Декември 2018 14:54

Унищожава се богатство, създавано хилядолетия

Оценете
(1 глас)

Голям успех ли е, животните да умират не от епидемии, а от евтаназии?  Могат ли европейските наредби да спрат еволюцията?

Твърде силно сме заинтересовани и разтревожени за бъдещето на животновъдството в Странджа. Зачестилите масови евтаназии стресираха голяма част от хората свързани със Странджа. Ако не бащите, то вероятно дедите на повечето странджанци са били овчари. Гората и овцете са в основата на странджанското биоразнообразие. Искаме да участваме в търсене на разумно, а не на емоционално решение, изблик на реакция на конкретните трагични събития.

След непоносимото мълчание на определените за унищожение овце и агнета, след изблиците на мъка и сълзи на много стопани е нужно разговора да продължи. Нужна е дискусия, за да открием и да разберем някои важни истини. Най-важното, нужно е по-спокойно и задълбочено обсъждане преди да са дошли следващите евтаназии. Нужно е, след виковете и лозунгите от микрофоните и екраните, да се вслушаме и в  шепота на разума. Трябва да съдействаме за формиране на обективна оценка и разумна политика. Не можем да повярваме, че дори и европейските фондове са в състояние да компенсират стойността на унищожените резултати (генофонда) от хилядолетната коеволюция в Странджа. Да приемем за естествено, че в дискусията може да има различни истини: на лекари, на овчари, на министри, на собственици на големи ферми и кланици. Всяка истината може да има много лица, които подобно на лицата на хората да се променят с времето. Както е казано и написано: Истината е кръг, а гледните точки на тези, които се стремят да я открият и разберат, очертават вписания многоъгълник на познанието. Колкото повече са гледните точки (ъглите), толкова повече пространството на многоъгълника ще съвпада с това на кръга. Ако търсим истината трябва да се опитаме да разширим кръга на участниците в дискусията с представянето на всички други позиции, които, макар и много различни, донякъде са свързани с темата. Затова се включваме в дискусията след приключване на тази криза, но се надяваме, преди следващата . Надеждата ни е, че последните драматични действия, които се разиграха на сцената в Странджа, да привлекат повече обществено внимание към темата за управлението на ветеринарното дело в буферната зона (и в защитените територии), не само на национално, но и на европейско и дори на глобално ниво. Надеждата ни е да се предизвика по-сериозно обсъждане, не на техниката на гасене на пожари в зоната, а за създаване на модел и правила, които да осигуряват възможност за  постоянно контролирано полезно използване на огъня за научни изследвания. В зоната да се изгради система с научно-изследователска база, която да гарантира постоянен контрол върху огъня (болестите). Сигурно да се опазват нивите, горите и селищата от пожари, без да се забранява на хората да използват огъня в печките и фурните. Безумие е да се унищожават всички животни, докоснати от болести, без да се опитаме да узнаем нищо за способностите на животните да се съпротивяват на болестите. Когато овцете са били двеста хиляди, унищожаването на две хиляди не е било заплаха за генофонда. Когато овцете са останали две хиляди, да се унищожат всички, заради две, набедени за заразени, е безотговорност към наследството на човечеството.   Да се утвърди разумен научен (основан на последните достижения на знанието в сферата на синергетиката и коеволюцията) подход към екологията на българското и европейското животновъдство. Поне за животните в Природен парк „Странджа” и в защитените зони по Натура 2000 около природния парк.

Виж: Защо е нужно „Завръщане към разума” и към мъдростта от опита?

Надяваме се, от ръководните органи на национално и европейско ниво, да се прояви повече далновидност и да се оценят реално възможностите, цената и последиците от опитите за изолацията на европейската територия, на хората и животните в нея от хората и животните в останалата част на планетата. Именно в светлината на коеволюцията и синергетиката да погледнем на бъдещето на Странджа, като част от бъдещето на България и Европа в общия ни дом – Земята. Основанията на надеждата за победа на разума са, че  при тези събития заплахите в Драмата на Странджа илюстрираха много добре някои от основни заплахи в Драмата на Земята.

Да се разкрие по-ясно връзката на събитията в Странджа със заплахите за Земята, определени от експертите на Римския клуб. Припомняме, че на  12 Февруари 2018 г. в „Зелен туризъм” бе представена информация за новия доклад «Come On! Капитализъм, късогледство, население и разрушаване на планетата”, посветен на полувековния юбилей на Римския клуб. Подчертано бе, че според много авторитетни наблюдатели, самото публикуване на подобен доклад е уникално събитие, а самия доклад се оценя като един от най-важните документи в края на ХХ и началото на ХХІ век.

Според авторите на доклада (двамата съпредседатели (президенти) на Римския клуб с участието на още 34 експерти, световно известни учени, членове на Клуба), анализът на текущата ситуация на планетата не е оптимистичен, а много тревожен: екологична, културно-политическа и икономическа криза.

Екосистемите на планетата са застрашени от претоварване и вече деградират. Конфликтите в много райони на света не спират, а се задълбочават - авторитаризмът и фундаментализмът са в подем.Поляризацията между богатството и бедността се засилва, а спекулативният капитал тържествува -  в офшорните зони се крият десетки трилиони долари, 98% от финансовите операции имат спекулативен характер.

Светът се намира в опасност и, за да се открие път към спасението, е нужен нов светоглед. За спасяване на планетарната цивилизация Римският клуб предлага отказ от потребителството и опростеното и късогледо разбиране на света.

Виж:За да се спаси Светът трябва да се промени!

 

Припомняме тези изводи, защото е време хората и особено за хората във важните институции на България и Европа да разберат, че тази стратегия се основава наопростено и късогледо потребителскоразбиране на света. Тази стратегия предлага много просто и ясно решение, но както твърдят някои умни и образовани експерти: „Всеки сложен обществен проблем има поне едно много просто, много ясно и много често (както и в дадения случай) невярно решение”.

Твърде вероятно е,не след много време, да стане ясно, че събитията в община Болярово ( през пролетта и лятото на 2018 г.) са били пример на късогледо, опростено и невярно (особено в дългосрочен аспект) решение на сложните проблеми в развитието на животновъдството и в опазването на здравето на животните и на хората в защитените зони по Натура 2000.

Тревожно е, че за странджанци  ветеринарните лекари вече са обявени за  най-страшната болест със 100% доказана смъртност. Хората, които са избрали професия да лекуват животните много често се проявяват не като лечители, а като евтаназатори и слуги на епидемиите.

 

Прочетена 102 пъти Последно променена в Четвъртък, 13 Декември 2018 14:52

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.