Петък, 10 Ноември 2017 13:53

Маршрути за културен туризъм

Оценете
(1 глас)
СЕПТЕМВРИЙСКИ ИЗЛЕТ  В СТРАНДЖА И САКАР ПЛАНИНИ

ПЕНКА  БАНГОВА

На тридесети септември членовете на сдружение за духовно  развитие    и мир  „Кварц“,  дамски клуб „Чайка”  и група, организирана  от ръководството на читалище „Фар”  цял ден пътуваха по друмищата на Странджа и Сакар планини. Първо бяха разгледани руините на парорийския манастир „Света Богородица” край село Воден. Кметът на селото, госпожа Елена Анева,  запозна присъстващите с интересната история на манастира:  той е бил действащ между втори и четиринадесети век. С идването в  него на Григорий Синоид става център на исихазма в  района.  Бил е обитаван от четиридесет монаси, занимаващи се с книжовна дейност. Запазена е пещерата,  в която Григорий Синоид се усамотявал,  отдаден на безмълвни молитви.  След неговата смърт и разрушаване на сградите от кърджалиите по-голяма част от отшелниците отиват в Атонския манастир.

     В село Воден беше разгледана колекцията от красиви народни носии, сечива и други селскостопански и битови предмети от този край. Инициаторът за събирането и излагането им е Елена Анева, която през седемдесетте  години на миналия век,  като председател на местното читалище,  ги изкупува от съселяните си.

С много любов госпожа  Анева говори за село Воден. Присъстващите научиха, че то е създадено от преселници, напуснали македонско село със същото име.  В края на миналия век е имало около четиристотин къщи  и голямо училище. В момента те са сто и осемдесет , училището  е закрито, а сградата  се използва за старчески дом.

Следващият обект бе  Божата обител „Свети Георги”. Отначало воденци са се молели, венчавали и опявали своите  покойници в дървена черквичка,  която била разрушена от  турските орди. През 1892 е издигната сегашната  постройка. За градежа е използван зелен камък, донесен от Одрин. Троянски иконописци са я изографисали.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Към обяд групата влезе в манастир „ Света троица”, който в момента е действащ. Предполага се, че е изграден около петнадесети век. Наричан е още Хайдушкия манастир, тъй като  тук са се укривали много бойци против османското  иго. Черквата му е една от най-големите  манастирски  черкви в страната. В нея са заровени костите на Каракольовите четници.

В град Елхово бе разгледана богатата сбирка на етнографския музей, а в село Стефан Караджово – родния дом на Стефан Караджа, превърнат в музей, паметника му и черквата „Света Богородица”. Навсякъде  родолюбиви българи с желание разказваха историите на местните светини, до една грижовно поддържани, което показва колко силно милеят за тях. Всичко това ме изпълваше с оптимизъм. Аз, а предполагам и другите туристи в този запомнящ се излет, се прибрахме в домовете си, озарени от светлото чувство, че въпреки трудностите, родината ни ще пребъде.

                                                                                   

       

 

Прочетена 341 пъти Последно променена в Вторник, 14 Ноември 2017 14:01

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.