Неделя, 27 Август 2017 08:06

Новости по туристическите маршрути в Природен парк „Странджа”

Оценете
(1 глас)

За първа медицинска помощ в гората

Всяка година в края на август се отчитат новостите в българския туризъм. Прието е, че походът на 300 души от София и околностите към Черни връх, проведен на 27 август 1895 г. по покана на Алеко Константинов, поставя началото на организирания туризъм в България. През 1901 г. в района на Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка“ е поставена и първата туристическа маркировка в страната, указваща пътя към Черни връх.  За начална дата на планинското спасяване се счита 24 декември 1923 г., когато  туристите от ТД „Алеко Константинов“ създават специална група за организиране на спасителни дейности. Десет години по-късно , през декември 1933 г., се създава и Планинската спасителна служба, чиито първи пунктове се разполагат във витошките хижи.

И тази година  Витоша посреща 27 август с нови инициативи.  "Библиотека в планината" посреща планинарите на хижа "Алеко" с уникални издания на Алеко Константинов. Там ще може да се разгледа изложба, представяща първите издания на Алеко Константинов.

От много десетилетия Странджа също се превръща в територия за туризъм.

Преди една година, на 19 Август 2016  в „Зелен туризъм” поместихме съобщение от ДПП „Странджа”под заглавието:   

„Парк „Странджа” предлага за осиновяване пътеки, заслони и чешми

Природния парк "Странджа”  навърши  21 години.  През този период по територията на парка беше изградена значителна инфраструктура за ползване от хиляди  туристи, посетители на Парка. Създадени бяха десетки заслони край атрактивни обекти,  маркирани бяха десетки маршрути, възстановени и обновени   бяха десетки чешми. За информация на посетителите на Парка бяха поставени стотици информационни табели с образователен, познавателен характер и насочваща информация за защитени територии, природни забележителности, редки и защитени видове, туристически и интерпретативни маршрути. Следвайки неумолимият ход на остаряването във времето на изграденото в парка или повредено от вандалско отношение към инфраструктурата, пред Дирекцията на Парка стои отговорността за извършването на ремонтни и възстановителни работи. В изпълнение на тази дейност беше извършена инвентаризация на повредени информационни табели, заслони, и други елементи на туристическите маршрути, с цел облагородяване на туристическата и информационна среда по територията на защитената територия. Въпреки ограниченото финансиране, парковата дирекция  търси  всякакви възможности за изпълнението на тази задача - спонсориране от подкрепящи екологични проекти организации, горското ведомство, държавните горски предприятия, или чрез "осиновяване" на туристически маршрути от подпомагащи  организации или с интерес към развитието на туризма. Това е практика в много страни и нашата увереност е, че ще намерим подкрепа в туристическите среди и обичащите природата предприемачи.”

Като потвърждение на изразената увереност от ДПП „Странджа” е  информацията  от 23.08.2017 г. :

Шест аптечки за първа помощ бяха поставени на територията на Природен парк „Странджа“ през този месец. Местата, на които те са сложени, са разположени на едни от най-отдалечени от населените места светилища в горите на Странджа планина - в района на  манастирчето (параклиса) „Света Марина – Кладарска“ край с.Сливарово, скалното светилище Индипасха, поклонническото място Голямата аязма, манастирчето  „Света Троица“ в м. „Малката Котвина”, местността „Казанчето“ до манастирчето „Св. Богородица”, в землището на с. Кости и до Змейовата къща (долмен) в района на с. Заберново.

В поставянето на аптечките взеха участие местни доброволци от туристическо дружество „Велека“ – гр. Царево, студенти от Лесотехнически университет гр. София и държавните горски стопанства Кости, Малко Търново,държавно ловно стопанство Граматиково. Материалите за оказване на първа помощ по време на преход ще помогнат на туристи и поклонници в нужда – в случай на навяхване или нараняване, за да могат да се придвижат до най-близкото населено място.  

От парковата администрация се надяваме, че подобно на ентусиазма на доброволците, участвали в поставянето им, туристите в парка също ще посрещнат аптечките с радост и ще имат грижа да бъдат опазени от вандализъм или ползване  не по предназначение, за да могат консумативите в тях да помагат при оказване на първа помощ на пострадали в планината.

Аптечките са изработени и предоставени от екипа на „Шнайдер Електрик България“ ЕООД  чрез Фондация „ЕкоОбщност“.   Доставчикът е осигурил 21 аптечки, които освен на територията на Природен парк „Странджа“, се поставят и в парковете „Беласица“, „Витоша“ и „Врачански Балкан“.

 

Виж:  Парк „Странджа” предлага за осиновяване пътеки, заслони и чешми 

Прочетена 545 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.