Вторник, 14 Март 2017 10:32

Училище за системно мислене оформено като уникално пространство за игра и учене

Оценете
(2 гласа)
В класна стая на открито децата откриват енциклопедията на природата

Ферма BIOTIFUL е многофункционално стопанство, разположено едва на 5 декара площ. Фермата е своеобразна класна стая на открито, където съвременният градски човек би могъл да се свърже с природата, с нейната мъдрост и изобретателност и да вникне по-дълбоко в същността на живота.  Постигаме това посредством няколко направления по които работим, като никое не отделно от всички останали и всички заедно постигат ефекта на синергията.

Системно мислене. Фермата е училище по системно мислене. Мислене, което вижда целостта на нещата и се насочва не толкова към разглеждане на отделните елементи, а към техните взаимоотношения. Няма по-добър учител на това от природата. В нея  всичко функционира като система, от най-малката бактерия до най-обширната галактика. Ако погледне от този ъгъл на живота, човек разбира, че няма важни и маловажни участници, всеки има своята роля с която влияе на цялата система. Така човек разбира, че винаги има точка на въздействие и с това, което прави или не прави винаги оказва влияние върху останалите. Системното мислене те кара да действаш различно. Кара те да откриваш истинската причина на проблемите и да работиш с нея, а не със симптомите. Кара те да търсиш трайни решения, които ще доведат до устойчиви последствия, а не до краткосрочни, временно успокояващи положения. Системното мислене те кара да се погрижиш за средата и за другите и по този начин най-сигурно да се погрижиш за себе си.  Във фермата тези природни взаимовръзки се виждат прекрасно.

Пермакултура. Пермакултурата е приложна наука за дизайн на среда, която работи с принципите на природата и използва нейната сила, вместо да се бори с нея. Това е метод, който копира закономерностите, които действат в естествените екосистеми и ги прилага в  средите създадени от човека. Всеки, който се е разхождал в гора, на пръв поглед вижда, как всичко там изглежда като един невъобразим хаос. Истината обаче е, че всичко в нея си е на мястото. Всичко е там, където трябва да бъде и всичко е по толкова, колкото да се поддържа невероятния баланс на системата. Ако нещо стане в повече, цялата система се самозадейства, за да възстанови отново хармонията. Ако е в по-малко, друг вид заема изпразнената ниша. Целта е да се създаде перфектна саморегулираща се и самовъзстановяваща се система, която води свой живот, без да се нуждае от човешка намеса. В нашата ферма ние работим изключително с принципите на  пермакултурата, като  основната ни цел в земеделието е една -  да създадем среда в която животът да процъфтява.  Отглеждаме си сами и разсада, като използваме стари сортове семена, които разменяме с други фермери или вземаме от възрастни хора живеещи в селата, съхранили вкусът и качеството на растенията от едно време.

Модерно земеделие. Макар да търсим и възпроизвеждаме старите методи и сортове в земеделските култури, модерното земеделие също не ни е непознато. По модерна технология отглеждаме нашите ягоди, които са разположени в две оранжерии на територията на фермата. Ягодите се отглеждат в кокосов субстрат на гръдна височина, за по-лесна работа с тях и обслужването на растенията е изключително улеснено. Това позволява да се добива много по-голямо количество продукция от много по-малка площ. Когато природата и технологията се срещнат се раждат  невероятно вкусни и ароматни ягоди, плододаващи почти целогодишно.

Обучение на открито. Извън земеделските практики, другото направление по което действаме е работата с деца. Чувстваме се задължени да предоставим на бъдещите стопани на планетата едно пространство в което да създадат близки отношения с околната среда, да опознаят природата и нейните обитатели и по този начин тя да стане неделима част от техния живот. Естествената среда е като отворена енциклопедия, от която децата могат да се черпят неограничени количества знания и любопитни факти и за нас е от голямо значение да не се подминава този толкова съществен образователен ресурс. Обучението на открито от своя страна дава редица ползи за развитието и здравето на децата. Според изследванията, децата които общуват с природата и прекарват достатъчно време навън са много по-здрави в сравнение с връстниците си. Те са много по-креативни в игрите, имат по-широк светоглед и мислят по-мащабно. Имат по-активно въображение и по-голяма творческа сила. Развиват силна имунна система и имат по-ниски нива на стрес. Ние не искаме да лишаваме днешното поколение от тези ползи, затова обособихме детски център във фермата, който предоставя вдъхновяващи възможности за игра на открито и досег на децата с природата. Детския център представлява уникално оформено пространство за игра и учене, включващо различни зони и различни елементи за взаимодействие, които имат за цел да провокират децата към естествена процеси на опознаване на света в който живеем.

Предаване на знания. Накрая, за нас е истински важно да споделяме и предаваме всичко, което знаем и продължаваме да научаваме за природните системи на хората, които имат нужда и са любопитни за тези знания. Дълги години трупаме практически опит от работата ни с различни природни среди – горски екосистеми, зелени декоративни площи и земеделски култури. Периодично провеждаме във фермата курсове по естествени природни системи в които споделяме опита си. И все пак фермата е класна стая и за нас. Ежедневно научаваме много нови неща за това как природата създава модели, как решава проблеми, как поддържа успешните решения. Природата има едно съществено преимущество, което ние нямаме и това е време. Тя има време да провери кое работи и кое не и да остави само работещите концепции. Ние трябва само наготово да вземем това хилядолетно знание и мъдро да го приложим в собствения си живот днес.

Силвия Узунова,  0888 44 88 25

Пермакултурна Ферма BIOTIFUL

 

 

Прочетена 938 пъти

3 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.