Сряда, 30 Март 2016 12:43

Ученици от Търговската гимназия Бургас участват в среща със столични екоактивисти

Оценете
(2 гласа)

За намаляване на отпадъците в морето и по крайбрежието и за устойчиво използване на природните ресурси.

На 25 март в Червената къща в София ученици от Търговска гимназия –Бургас - Десислава Желязкова, Росалина Пехливанова и Гьокан Стоянов с ръководител главен учител Марина Тодорова участваха в младежка среща и арт-проява „Изкуството – послание към обществото”, организирана по проект ”Намаляване на отпадъците в морето и по крайбрежието и устойчиво използване на природноте ресурси”, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Учениците представиха пред екоактивисти от столицата участието си в обучението на деца и младежи за включване в европейския мониторинг на отпадъците. Посланието и намеренията им са следните:

Ние, живеещите на морския бряг имаме специално отношение към чистотата и опазването му. Проблемът с твърдите отпадъци не е непознат за нас. Виждаме ги ежедневно, когато се разхождаме по плажа, през лятото – в морето. Училището ни – Търговска гимназия Бургас има традиции в почистването на  ЗМ “Пода“ напролет. Виждали сме различни по вид, странни и дори „невъзможни“ неща. Ежегодно си организираме и конкурс за най- интересен отпадък.

Подробно , обаче се запознахме с този огромен проблем чрез проекта на Черноморската мрежа на НПО и БАЕСТ- „Намаляване на отпадъците в морето и по крайбрежието и устойчиво използване на природните ресурси”. Като дейност по проекта през септември, миналата година в района на Ахтопол и Синеморец се проведе обучение за участие в мониторинг на отпадъците по плажовете. Получихме изключително  полезна информация и знания за видовете отпадъци, начините на генерирането им , периода на разлагане и въздействието им върху екологичното здраве на Черно море. Впечатлиха ни данните за времето на разлагане на различните видове отпадъци. Беше констатирано, че засега не са известни данни за времето на тяхното разлагане в морски условия. Запознахме се и със спецификата на законодателството , свързано с проблема. Като млади хора, свързани с технологиите особено ни допадна  възможността да се запознаем и използваме мобилното приложение Marine Litter Watch, разработено от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) . Чрез него в практическата част на обучението извършихме мониторинг на отпадъците на северния плаж на Ахтопол. Резултатите от наблюдението потвърдиха данните за типичните за градски плаж отпадъци -  фасове - 45% , парчета от пластмаса и полистирен (2,5-50 см)- 13%,  капачки- 8%. Установен бе най- голям брой отпадъци с код G27 - „Фасове и филтри за цигари”. Зарегистрираните отпадъци бяха събрани и организирано изхвърлени в наличните над плажа контейнери.

Следващата стъпка бе представянето на наученото пред съучениците ни от Търговска гимназия Бургас във връзка с 31 октомври – Международен ден на Черно море. Прожектирахме и документалния филм „Писмо в пластмасова бутилка“, разработен в рамките на проекта. Разработихме презентация „Marine Litter Watch – здраве за морето, здраве за нас“ с която участвахме на Национално състезание за мултимедийни презентации “Водата – извор на живот”  с мото „Чиста вода – здраве за всички“ преди три дни. Там запознахме  ученици и преподаватели от цялата страна с проекта и проблема с твърдите отпадъци . Презентирахме успешно и мобилното приложение Marine Litter Watch.

На 5 юни - Световния ден на околната среда планираме да приложим наученото на терен и да направим мониторинг на централен плаж, гр. Бургас.

През 2016 г. Международният ден на Черно море отбелязва своята двайсетгодишнина /1996 г. - подписване на Стратегическия план за Черно море/. Със сигурност част от дейностите, свързани с тази годишнина ще са свързани отново с твърдите отпадъци и Marine Litter Watch.

Десислава Желязкова

Росалина Пехливанова

Гьокан Стоянов

Ръководител: Марина Тодорова

Прочетена 659 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 10:28

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.