Вторник, 10 Ноември 2015 02:00

В Ахтопол е открит Център „Приморска Странджа”

Оценете
(1 глас)

В град Ахтопол се извърши официалното откриване на Информационно посетителски център „Приморска Странджа”. Това стана ден преди Деня на Черно море и два дни преди балотажа в избора за кмет в кметство Ахтопол. Новият Информационно посетителски център „Приморска Странджа” се намира в изцяло обновената сграда и в двора на ул. „Странджа” № 18 в Ахтопол, на мястото на предишното кметство. Тържеството за откриване на Центъра започна с водосвет и кратка програма от ученици от местното училища. С приветствени думи към гражданите на Ахтопол, на община Царево и към всички странджанци се обърнаха ръководителите на ДПП „Странджа”, на Изпълнителната агенция по горите, на община Царево, на училището в Ахтопол и народният представител от ГЕРБ –Р. Желев.

Всички пожелаха на екипа на ДПП „Странджа” и на гражданите на град Ахтопол новият обект наистина да се превърне в център, който успешно да представя пред посетителите природното и културно-историческото наследство, намиращо се в Странджа и по крайбрежието. Да работи за засилване интереса на младежите и децата към разнообразието в животинското и растително царство на най-голямата защитена територия в България – ПП „Странджа”. Да съдейства за възраждане, за развитие и за достойно представяне пред света на културата на местното население.

Присъстващите на откриването се убедиха, че в центъра по модерен интерпретативен начин са представени експозиции в няколко тематични области, с модули, табла, интерактивна дъска. На тавана на помещението са монтирани летящи макети на различни птици, типични за Странджа. Интересен е и изграденият светещ макет на парка, на който са отразени населени места, защитени местности, туристически пътеки, интерпретативни маршрути и др.

В дворното пространство също има няколко обучителни модули, които представят защитените територии в парка: резерватите, защитените местности и природните забележителности. Информация е на български, руски и английски. За проверка умението на посетителите да четат отворената книга на природата ще служат малката градинка с билки и специалният модул за различаване следите на 20 животински вида от Странджа. Разработена и учебна програма за ученици от 4 до 8 клас за СИП и за извънкласни дейности.

 

Надяваме се, че с откриването на Информационно посетителския център „Приморска Странджа” ще се разширяват възможностите за развитие на различни видове туризъм. Центърът успешно да съдейства за създаване, за представяне и за утвърждаване на много нови маршрути от Приморска Странджа към Вътрешна Странджа. Ахтопол да стане изходен пункт за пешеходен туризъм по склоновете на угасналия вулкан. За утвърждаване на нови маршрути за велотуризъм край бреговете на река Велека, които могат да достигат до изворите на река Младежка. С подкрепата на центъра да се създадат бази за предоставяне на услуги за изграждане на маршрути за конен туризъм по билото между реките Велека и Резовска. 

Прочетена 527 пъти Последно променена в Вторник, 28 Февруари 2017 10:42

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.